Ezt nézd! – Itt a szeptember

A héten végre újabb és újabb kiállítások nyílnak, ezzel jelezve a szeptember közeledtét. A hétre főleg kiállításmegnyitókat – a Mai Manó Házban, az ISBN könyv+galériában és a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltárban – ajánlunk, de mellettük helyet kap a fotográfia 180 éves szülinapját ünneplő esemény is a Műcsarnokban.

Kedden 18:00-kor új kiállítással, a Három színnel jelentkezik a Mai Manó Ház. A tárlat középpontjában Szergej Prokugyin-Gorszkij munkássága áll, aki színkísérleteit a 19. és 20. század fordulóján, a tudományos-technikai fotográfiai kísérletezések aranykorában végezte.  Az orosz fotográfus képei mellett a kiállítás olyan kortárs művészek – Balogh Rudolf, Biró Dávid, Eperjesi Ágnes, Liz Nielsen és Bill Sullivan – alkotásait is bemutatja, akik a színes fényképezés jelenségére alkotói módon reflektálnak, a fotográfián belül színelméleti kérdésekkel foglalkoznak, vagy művészetükre Prokugyin-Gorszkij életműve közvetlen hatást gyakorolt.

Szintén kedden, 19:00-kor az ISBN könyv+galériában is új kiállítás startol. Erlich Gábor és Karas David közös tárlata, a Folytatódó hiányok az egykori gellérthegyi barlanglakások és egy általános iskolai farsang emléktöredékeiből kiindulva az egyéni és kollektív emlékezet működését vizsgálják.

Csütörtökön 18:00-kor kezdődik a 180 éves a fotográfia című esemény a Műcsarnokban. A jeles esemény apropója, hogy Tóth József Füles fotográfus idézi fel a fotográfia történetének legjobb pillanatait, majd személyes hangvételű tárlatvezetést tart a szeptember 22-ig látogatható Frida országa ׀ Guillermo Kahlo mexikói fotográfiái című tárlaton a Kamarateremben. A program regisztrációval ([email protected]) és a kiállításra szóló aznapi belépőjeggyel látogatható.

Vasárnap 16:00-kor nyílik Tranker Kata egyéni kiállítása, a Hochstädterék. Családi album – előhívott múlt a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltárban. A tárlat az intézmény gyűjteményének egy-egy darabját mutatja be – a kortárs művészethez való lehetséges kapcsolódási pontjaikkal. A tárlat a családi/privát fotó jelentésének különböző rétegeit szeretné felfejteni, rávilágítva annak a – személyes és kollektív – történelmi emlékezetben betöltött szerepére. A Hochstädter család történetéről, a családtagok sorsáról nem sokat lehetett tudni mind ez idáig, fotóalbumuk az 1990-es években került a múzeum gyűjteményébe.