Ezt nézd! – Hongkongtól a Bauhausig

A hétre három kiállításmegnyitót is ajánlunk, amik széles tematikai merítést kínálnak: egy hongkongi művészeti iskola szellemiségét közvetítő művészkolóniáét az A38-on, egy pályakezdő szobrászét a Telep Galériában, valamint egy Bauhaus évfordulót ünneplő tárlatot a Fugában. A megnyitók mellé pedig egy kerekasztal-beszélgetést is javaslunk, ami a neoavantgárd testpolitákáját és annak utóhatásait helyezi középpontba a Fészek Művészklubban.

Kedden 17:00-kor startol a Hongkongi köztes kiállításhoz kapcsolódó beszélgetés az A38-on. A magyar és hongkongi kortárs művészek – John Choy, Linda C.H. Lai, Parázs Bianka, Pálos György, Waliczky Tamás és KVB – munkáit felsorakoztató tárlaton olyan alkotók szerepelnek, akik kötődnek a School of Creative Media/SCM művész- és művészetoktatói kolóniájához, ahol interdiszciplináris érdeklődésű, kritikusan gondolkozó, technikai médiumokkal dolgozó művészeket képeznek a művészet és a tudomány, a hagyományos műfajok és az újmédia-kísérletek határterületein. A kiállításmegnyitó a beszélgetés után, 18:00-kor kezdődik.

Szerdán 18:00-kor kezdődik A neoavantgárd testpolitikája és utóhatásai című kerekasztal-beszélgetés a Fészek Művészklubban, ami címlapsztorinkhoz, Eperjesi Ágnes Érezze megtiszteltetésnek című kiállításához kapcsolódik. A beszélgetésen olyan eseteket, példákat, témákat keresnek a magyar neoavantgárd művészeti közegben, amikkel meg lehet ragadni a nők és a férfiak kapcsolatának dinamikáját és azok utórezgéseit – mindez Acsády Judit, Bán Zsófia, K. Horváth Zsolt, Kürti Emese és Oltai Kata részvételével, valamint Erhardt Miklós vezetésével.

Image may contain: indoor
Forrás: facebook.com

Csütörtökön 19:00-kor nyit Szabó Menyhért solo show-ja, a Crossover. A Telep Galéria kiállításán három kifejezés kerül középpontba: egyrészt a túlzó, mivel a művész nem elégszik meg a jelenségek valódi mértékével, ezért felnagyítja azokat. Másrészt a groteszk, hisz alkotásaiban nagy szerepet játszik az ellentétes esztétikai minőségek együttese. A harmadik pedig az apokalipszis fogalma, mivel a művészettörténeti vonatkozásokkal ellátott parafrázisainak kedvelt témája a végítélet.

No photo description available.
Forrás: facebook.com

Pénteken 19:00-kor egy újabb Bauhaus tematikájú kiállítás nyílik Budapesten a Fugában. A Bauhaus Ünnep a Pécsi Galéria Archívum Alapítvány kiállítássorozatának része, amit a 100 éves érvforduló alkalmából rendeznek 2019-ben több hazai és külföldi helyszínen. A tárlat az alkotótevékenységek széles körét felölelő Bauhaus Iskola egykori alkotóműhelyei alapján, elsősorban a grafikai, könyvművészeti, fotóművészeti műfajokon keresztül vizsgálja a Bauhaus máig tartó szellemiségét, továbbá kapcsolódási pontokat keres a kortárs műalkotások vonatkozásában és az intermediális kontextusban.