Ezt nézd – Tánc, úszás, csere

Kicsit kinézünk a budapesti buborékból; a héten szegedi, veszprémi és sepsiszentgyörgyi programokat is ajánlunk. A MODEM-et viszont Pesten is el lehet csípni, és a Trafóban rendezett Nextfesztről sem feledkezünk meg.

28-án, kedden hatkor nyílik Koltay Dorottya Szonja – a 2022-es MODEM-díj egyik nyertesének – pop-up kiállítása a MODEM SPOT-ban, és március 6-ig lesz látható a budapesti Henszlmann Frigyes utcai lakásgalériában. Koltay 2020-ban diplomázott a Képzőművészeti Egyetemen, főként festészettel és videóval foglalkozik, különböző színházi produkciókban társalkotóként vesz részt. A privát kapcsolatokat vizsgáló narratív művek főszereplője ezúttal Marcsa hétköznapi, csetlő-botló alakja lesz.

koltay

Koltay Dorottya Szonja: Anyósnyelvek, 180 x 160 cm, olaj, vászon, 2021

A Szeged Rajz-művészettörténet Tanszéken március 23-ig lehet megnézni a Project833 alkotótábor ötödik őszi, csongrádi workshopjának Pozitív bestiárium című kiállítását. Az alkotók a képzelt lények szimbolikus nyelvén keresztül elvontabb fogalmakat tesznek megragadhatóvá.

Cs

Cs2

Az őszi csongrádi művésztelepen készült fotók

Szerdától szombatig tart a Trafó negyedik Nextfesztje az új generáció workshopjaival, koncertjeivel, performanszaival, tánc- és színházi előadásaival. Péntek estére Farkas D. Gergő Deep Fake című táncelőadását ajánljuk. Hogyan lehet kevésbé antropocentrikus tekintettel figyelni a színpadot? A Deep fake a tér, fény és hang autonómiájának enged, a teret koreografálja; élő és élettelen, materiális és anyagtalan táncát.

Deep fake

Farkas D. Gergő: Deep Fake

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében nyílik 4-én, szombaton két azonos című és koncepciójú kiállítás a sepsiszentgyörgyi MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótérben és a veszprémi Csikász Galériában. A globális problémák radikális válságkezelésére fókuszáló kiállításra mindkét intézmény öt-öt művészt delegál a másik részt vevő városba: Veszprémben Daczó Enikő, Ördög-Gyárfás Ágota, Koter Vilmos, Váncsa Domokos és Vetró Bodoni Barnabás, Sepsiszentgyörgyön Dezső Tamás, Farkas Imre, Gerhes Gábor, Martin Henrik és Süveges Rita munkáit mutatják be.

Koter vilmos no human is immortal sc02

Koter Vilmos: Az ember halandó, 2023, videó