Ezt nézd! – A hely[i] térképével a kezünkben

Múlt hétfő óta elérhető a hely[i] online felülete, amely a magyar non-profit, független és artist-run művészeti terek archívuma. A hasonló, bécsi kezdeményezésből inspirálódott projekt Bence Bettina és Bácsi Barnabás közös munkája, innentől pedig nyitott a kör, hogy egyre több neonzöld pont kerüljön fel a térképre – akinek van javaslata, írjon nekik. Ezen a héten a hely[i] listájáról ajánlunk kiállításokat.

Hely i cover

A a hely[i] online felületének térképe

Ahogy látunk: az aqb és a Goethe Intézet közös kiállításán a német filmrendező és médiaművész, Harun Farocki tíz művét láthatjuk az 1980-as évek második felétől a 2010-es évekig. A kiállítás kurátorával, Kukla Krisztiánnal beszélgetett múlt héten Topor Tünde és Sugár János az Alkotás útjában, az adás az archívumban is visszahallgatható. A kiállításhoz kapcsolódó hat alkalmas filmklubban minden kedden, este héttől másik Farocki-filmet láthatunk, a vetítéseket előadások helyezik kontextusba. Ezen a héten, 27-én Bilder der Welt und Inschrift des Krieges (A világ képei és a háború felirata) című 1988-as filmjét vetíték, a meghívott előadó Ungváry Krisztián.

A Foton Galéria aktuális kiállítása George Roast és Krász Kíra Dorottya egymásra épülő munkáit mutatja be. Mindketten Brightonban diplomáztak fotóművészként és 2020-ban költöztek Magyarországra – Kíra haza, George brit állampolgárként az ismeretlenbe. Közös projektjük ezt az időszakot dolgozza fel, a kettejük közti különbségek tapasztalata és egymás támogatása testük egyensúly-játékaiban folytatódik.

Foton

George Roast és Krász Kíra Dorottya

Nyílt forráskódú ösztrogén és Amikor a [lazac lazac [lazac]]. Előbbi Mary Maggic előadása genderpolitikáról és a hormon molekulák emancipálódásáról, utóbbi cím a Cooking Sections művészpáros a lazacfarmok környezeti hatásait összegző több éves kutatásának bemutatását fedi.  A két performansz-előadást október elsején, szombaton hattól nézhetjük meg a Trafóklubban.

Trafó2

Hogyan lehet egy téglával betörni a bank ablakát, ha még ahhoz sincs erőnk, hogy kikeljünk az ágyból?, kiállítási enteriőr

Szintén a Trafó Galéria szervezésében láthatjuk a Hogyan lehet egy téglával betörni a bank ablakát, ha még ahhoz sincs erőnk, hogy kikeljünk az ágyból? című csoportos kiállítást. Szalipszki Judit kurátori koncepciója szerint egészség és betegség nem két elkülönülő tér, hanem egy spektrum, amin egész életünkben mozgásban vagyunk. Ennek függvényében válik el, hogy képesek vagyunk megtenni valamit, vagy éppen képtelenek. A művek a betegség sérülékeny állapotában alkalmazható megküzdési stratégiákra világítanak rá. Erről is volt szó a Tilos Rádió szeptember 15-i adásában.

Utóiratként még gyorsan eszünkbe juthat elmondani valami fontosat, és Magyari Zsuzsi P.S. című kiállítására is maradt még négy nap megnézni a Tér-Kép Galériában. Az utolsó pillanatosok kedvéért a kiállítás kivételesen 26-án, hétfőn is megtekinthető hattól kilencig.