Ezt nézd! – Kádár-kocka, motel, tükörmozaik

A hetet a Verzió Filmfesztivállal nyitjuk, majd az Art Department, a Deák Erika Galéria és az FKSE nyíló kiállításait mutatjuk be.

November 16-ig, szerdáig tart az idei Verzió, az OSA Archívum által alapított, idén 19. alkalommal megrendezett nemzetközi emberi jogi dokumentumfilm fesztivál. A zárónapra  A magunk módjára üvölteni című filmet ajánljuk. „Lehet-e manapság a művészet “Tett”, akció, ami megváltoztatja a közéleti diskurzust?” A mű jelenkori és múltbéli metszeteket ütköztet: Kassák Lajos élettörténetén keresztül követi végig a világ politikai ideológiáival szemben helyüket kereső kortárs közép-európai művészek sorsát. A vetítés után Oltai Kata vezetésével a filmben is szereplő Ladik Katalin és Dér Asia, a rendező beszélgetnek.

Verzio kassak

A magunk módjára üvölteni című film a 19. Verzió programjában

17-én, csütörtökön nyílik az Art Department következő kiállítása, Kádár-kocka címmel. A hatvanas években a tömeges lakhatásra kitalált formát a hetvenes években Birkás Ákos és Rajk László is újragondolta, például a tipikus magyar falusi (vagy városi) ház nem-tipikus helyzetbe forgatásával.1 A két művész egymástól függetlenül, szinte egy időben alkotott festményei és konceptuális építészeti munkái december 22-ig láthatóak Rajk László egykori műtermében.

Kádárkocka cover

Rajk László: Pozíció, 5 terv

Szintén csütörtökön, a Deák Erika Galériában nyílik Rédling Hanna (1993) első önálló kiállítása, mely két fotósorozatából és egy installációból épül fel. A Color TV, Queen Beds, Exotik Dreams (2018-) a rendszerváltás idején épült moteleken keresztül reflektál arra a szorongással keveredő eufóriára, ami a Nyugatról szőtt egzotikus álmokban csapódott le, amivel Rédling személyesen is azonosulni tudott, amikor a sorozat készült. A Moon Motel (2021) című installációban egy teljes holdfogyatkozás felvétele ötvöződik egy motel étkezőjének fotogrammetriával ábrázolt képével, a When the Water is Stirred (2021) című sorozat pedig a posztmodern nosztalgia vizuális megragadásához keres új eszközöket.

Whenthewateris

Rédling Hanna When the Water is Stirred című sorozatából

Ács Kinga-Noémi két éve végzett képgrafika szakon, Antalka Zsófia idén diplomázott festő szakon a Képzőművészeti Egyetemen, közös pop-up kiállításuk november 18-án, pénteken nyílik az FKSE Galériában. Ács Kinga-Noémi interaktív szobrainak és installációinak fő motívuma a tükörmozaik, a torzításokkal vegyes szembesülés az önreflexió során. Tükreiből ezúttal különböző szerencsejátékokat épít, melyeket a görög mitológia istennő alakjai, a különböző női archetípusok új attribútumaiként használ. Antalka Zsófia a női nemi szervet absztrahálja, a kétméteres üveggyöngyfüggöny pasztell színfoltjaiból rajzolódik ki a genitália. 

Antalka zs

Antalka Zsófia: Oázis I., gyöngy, 100 x 220 cm, fotó: Zwickl Pál

1 – Rajk László 5 terv című, saját kiadású katalógusában a Pozíció koncept mű leírásából.