Ezt nézd! – Online beszélgetések, előadások és megnyitók

Csupa online programot szedtünk össze, s közben igyekeztünk minél különbözőbb témákból meríteni: így került a heti ajánlónkba egy építészeti beszélgetés a KÉK – Kortárs Építészeti Központ szervezésében, egy fotókiállítás a Műcsarnokban, egy Düsseldorfban élő képzőművész solo show-ja a szentendrei MűvészetMalomban, illetve egy kétnapos konferencia a környezetesztétika jegyében.

Kedden 19:00-kor kezdődik a KÉK – Kortárs Építészeti Központ Trust Your Architect című beszélgetéssorozatának következő epizódja. A 2021-es tavaszi évad központi kérdése, hogy az építész szakma számára mit tartogat a jövő. Az első márciusi beszélgetés – a Pop és építészek – alkalmával a popkultúra és az építészet kapcsolatát járják körbe. Hogyan hat a tömegkultúra az emberre? Milyen vizuális képet vetít a közösségi média, a kereskedelmi tévé és számos más platform az épületekről? Ezeket hogyan érzékeljük? És mi történik, ha ennek hatására mindent, így a lakásainkat, irodáinkat is készre kaphatjuk vagy a Facebook Marketplace-en rendeljük? Eltűnik az egyediség, a személyre szabottság és az építészeti érték?

Kikvagyunk 5

Lugosi Lugó László: Hencze Tamás

Csütörtökön 19:00-kor startol a Kik vagyunk – Fotográfiák képzőművészekről című kiállítás a Műcsarnokban. A tárlat fő vonulatát néhány fontos fényképész portfóliója képezi a kezdetektől a jelenig. Emellett bemutatnak pár önarcképet, műterembelsőt, amik arról tanúskodnak, hogyan látják a képzőművészek önmagukat, munkakörnyezetüket, így a festmények, grafikák és a fényképészek portréi mintegy párbeszédbe kerülnek. Továbbá dokumentumokat a fotógyűjtésről, a történetmesélés kapcsolatáról, a csak fényképeken rögzített művészeti eseményekről, barátságokról, közös emlékekről, köztük olyanokat is, amik a Műcsarnok archívumában őrzik a távolabbi és a közeli múlt emlékeit.

Pénteken 17:00-kor a szentendrei MűvészetMalom is új kiállítással jelentkezik. Csákány István A kalapács álma című tárlata az alkotó korábbi témaköréhez, a munkához illeszkedik. Csákány sokat foglalkozott a közép-kelet-európai térségben érzékelhető jelenségekkel, a szocializmus által közvetített ideológiákkal, az emlékművekkel, a munkással, a munka mítoszával. Most szélesebb értelmezési lehetőségeket nyitva vált központi elemmé a munkát, az építést, illetve az annak ellentétét, a destrukciót jelképező kalapács. A kiállításon árnyjátékok, kollázsszerűen köréjük rendezett kiegészítő elemek teremtenek egy különleges vizuális látványt, amit kiegészít a hozzá tervezett hanginstalláció. Egy olyan panorámakép bontakozik ki, amiben egy tárgy, egy fogalom, egy világnézet vagy egy műalkotás időben változó jellege tárul elénk.

160145915 3327959373976009 8605368630557291557 o

Forrás: facebook.com

Péntekre és szombatra egy kétnapos konferenciát ajánlunk, amit az ELTE kutatóintézete, a Research Centre for Aesthetics, Nature and Environment (RCANE) szervez. A Vadon – város – virtuális valóság: környezetesztétikai közelítések című online konferencia megtekintésének részletei, valamint a prezentációk/előadások rezüméi az alábbi linken érhetők el.

foto-ema-lancaricova-vy-stava-ilona-ne-meth-eastern-sugar.jpg
Ezt nézd! – Hét az online programok jegyében

A hétre – a korlátozások értelmében – kizárólag online programokat válogattunk össze: például építészettörténeti előadást az Építész Szakkollégium szervezésében, egy kiállítással egybekötött kortárs művészeti vásárt a Pintér Galéria és Aukciósházban, a Trafó Galéria online műteremlátogatás-sorozatának következő epizódját, valamint egy virtuális kiállítást, ami a hétvégén debütál a Ferenczy Múzeumi Centrum honlapján.

fischer_kisterem_2021.jpg
Ezt nézd! – Itt a március

Tavaszindító ajánlónkban egy rakat kiállításmegnyitót – a Vintage Galériában, a Műcsarnokban és a Lighthouse Galleryben – szedtünk össze. Ráadásként pedig egy friss, üde tárlatot ajánlunk a Kisteremben.

isbn_zrh.jpg
Ezt nézd! – Gyűjtögetés, istenek és az otthon(talanság)

A hétre egy sor online programot ajánljuk: tárlatvezetést a Kahán Art Space kiállításán, a Szépművészeti Múzeum programdömpingjét és a MODEM beszélgetését. Ráadásként pedig egy offline budapesti kiállítást az ISBN könyv+galériában, ahol egy házaspár mindennapi életébe nyerhetünk betekintést.