Ezt nézd! – Rejtőzködő történés és rendszerezett esetlegesség

Az FKSE Galéria szerdán záró és a TOBE Galéria szerdán nyíló kiállítását ajánljuk a hétre – szombatra pedig a MODEM maratoni programnapját.

Szerdáig megtekinthető az FKSE pop-up kiállítása a Glassyard Galériában, Balogh Kristóf József Anything is Open Anywhere című tárlata, kedden pedig tárlatvezetés is lesz. Balogh munkáinak többsége fotóalapú, részben azért kezdte el ez a fajta képalkotás foglalkoztatni, hogy a képi túltermelésen kívül maradjon. A kiállításon látható, YouTube-videón alapuló munkájáról így ír: „A videó először a színvilágával fogott meg. A barnából kibomló színek Velázquez és Caravaggio festészetét juttatták eszembe. Az események láthatóan Európán kívül, valahol Keleten játszódnak. (…) Az alakok többsége elfordul a néző felől. A portrék, amelyek a sorozat részét képezik, mind elmosódott vagy homályos alakokat ábrázolnak. Azt akarom, hogy a kép jelentése folyamatosan rejtőzködjön a néző elől. Felfedezhetünk összefüggéseket, mégis a történés maga mindig rejtve maradjon.”1

Balogh Kristóf József

Balogh Kristóf József kiállítása a Glassyard Galériában

Bartha Máté előző, TOBE Galériában látható kiállítása a magyar Honvédsuli által szervezett önkéntesen látogatható nyári táborokról készült Kontakt sorozatot mutatta be, amellyel az arles-i fotófesztiválon fődíjat nyert. Szintén a TOBE-ben, november 30-án, szerdán nyílik karácsonyig nyitva tartó kiállítása az Anima Mundi (Világszellem) sorozatból. A világ különböző pontjain készült, valós és megrendezett látványokat rögzítő képek egyik fő kérdése, hogy a valóság esetlegessége mögötti rendet a megfigyelés és gondolkodásunk működése teremtik-e. „A várost úgy használom, mintha az az egész világ lenne. A pár ezer évvel ezelőtti asztronómus a csillagok mozgását vagy az árapály változását figyelte, illetve hogy a bogarak hogyan futkároznak a kövön. Én ezt felcserélem arra, hogy egy utcában a drótok hogyan keresztezik egymást az égen, az árcédulákat hogyan ragasztgatják a cigiző áruházi dolgozók a villamosszekrényre vagy hogy milyen mintát adnak ki a lekapart plakát alatt a ragasztócsíkok maradványai.”2 A mindig valamilyen kísérleti formában bemutatásra kerülő projektben ezúttal Máté testvérével, az elektronikus zenei munkákat létrehozó Bartha Márkkal dolgozik együtt, a fotók városi hangmintákkal egészülnek ki.

Bartha Máté

Bartha Máté: Anima Mundi

December 3-án, szombaton lesz a MODEM téli programnapja: kettőtől Don Tamás tart a 30+ projekthez kapcsolódó művészetpedagógiai foglalkozást felnőtteknek, az intézmény másik két, aktuális kiállításához pedig tárlatvezetést szervez. A milleniumi generáció internetes esztétikájába betekintést nyújtó New Mediations a kurátor, Török Krisztián és a kiállító művészek vezetésével járható be, az Idő című kiállítás műveiről a Debreceni Nemzetközi Művésztelep vezetői; Csontó Lajos, Horányi Attila és Süli-Zakar Szabolcs mesélnek majd. A két tárlatvezetés közötti kerekasztalon a 30-as korosztály műtárgypiaci lehetőségeiről lesz szó – Jankó Judit moderálásával Spengler Katalin, Fenyvesi Áron és Keresztesi Botond beszélgetnek. A debreceni deszkásokat bemutató filmpremier után koncertekkel zárul a nap.


1 – Balogh Kristóf József: Rögtönzött Manifesztum, a Műút februári lapszámában

2 – Kereszty Anna: „Az összehasonlítás, a tipológiakészítés, a mintázatok keresése érdekel.” Interjú Bartha Mátéval Anima Mundi című sorozata apropóján