Ezt nézd – Üres város, absztrahált golf és kacsázó ludak

E heti ajánlónk a Kisterem Galéria, az ISBN Galéria és a Mai Manó Ház kiállításain vezet végig.

Pénteken, február 10-én zár Keserü Ilona kiállítása a Kisterem Galériában, amely a 2021-22-ben készült A lény című festményt, és a kompozíciójából kiinduló kilenc színvariációban készített szitanyomatokat mutatja be. 14-én kedden pedig nyílik a galéria következő kiállítása a Herczeg Klára-díjas Kristóf Gábor munkáiból, melyen a porfesték-rétegek egymásra hordásával létrehozott kompozíciók a golf-jelenséget tipográfiai kísérleteken keresztül, textúrákká absztrahálva idézik meg.

Keserü lény

Február 24-ig Szigethy Anna Berlinben, Le Havre-ban, Haifán, Párizsban és Budapesten készített fényképeinek rizográf nyomatai láthatók az ISBN Galériában. A tintakék réteggel kontúrjait vesztő fekete-fehér fotókon monumentális épületek jelennek meg, emberek nélkül.

Szigethy

Szigethy Anna: Véletlen egybeesések - gerjesztett bizonytalanság című kiállítása

Két lábtörlő vagy három varsa, és a víztükörre vetülő másik három varsa geometriai játéka, a téglarakás finom sejtelmessége a ráterített fólia redői alatt, a domboruló csirkeháló négyzetrácsa mögött átkacsázó ludak. Ilyen képeket nézhetünk a száz évvel ezelőtt, 1923-ban Kecskeméten született Berekméri Zoltán kiállításán március 12-ig a Mai Manó Házban. Berekméri autodidakta módon tanult fényképezni, 1956-ban alapító tagja volt a Magyar Fotóművészek Szövetségének. 1958-tól az akkor még csak négy éve működő Petőfi Irodalmi Múzeum fotólaborját vezette – és néhány éven át ott is lakott – , húsz éven át dolgozott múzeumi fotográfusként. Utolsó éveiben miközben alkoholizmussal küzdött a pomázi szociális otthonban élt, és innen is az irodalmi múzeumba járt vissza negatívjaiból kiállítási nagyításokat készíteni. A PIM folyósói szekrényeiből került életműve a Magyar Fotóművészek Szövetségének Fotótörténeti Gyűjteményébe, majd a Magyar Fotográfiai Múzeumba. 

Árnyékom

Berekméri Zoltán: Árnyékom lesz, de autóm nem!, 1988, zselatinos ezüst