Tasnádi József: JOYRIDE a Horizont Galériában

Kinek és milyen körülmények között van joga kiiktatni erőszakosan egy életet – legyen az egy ártatlan családanyáé, egy halálbüntetésre ítélt gyilkosé vagy egy virágzó almafáé. A Joyride-dal kapcsolatban pedig felmerül az is, hogy kinek és milyen körülmények között van joga egy lépést hátralépni, és a gyilkosság látványának, tényének értelmezésével foglalkozni?

 

Megnyitó: 2016. január 13. 19:00 óra
Megnyitja: Mucsi Emese - független kurátor
A kiállítás látogatható: 2016. február 17-ig.

http://www.horizontgaleria.hu/hu/tasnadi-jozsef-joyride
https://www.facebook.com/events/949030045182683/

Tasnádi József (1960) Budapesten él és dolgozik. Építészetet és képzőművészetet tanult. Az idő, az elvont fogalmiság, a láthatatlan és a lehetséges leképezésének módozatait, az ellentmondásosság és a vizualitás kapcsolatait kutatja. Kezdetben építészettel, grafikával és festészettel foglakozott. Azt követően installációkat és utópikus terv-műveket alkotott. A kétezres évek elején a szoftveres képi manipulációval, a mediális átírás módszereivel és vizualizációval kísérletezett, videodíszleteket tervezett alternatív tánc- és színházi darabokhoz. Jelenleg a multimédia installáció és az intervenció művészet felé fordult érdeklődése.

Tasnádi József (1960) lives and works in Budapest, Hungary. He studied architecture and fine arts. He is preoccupied with the depiction modalities of time, of the notional abstraction, of the invisible and of the possible as such. He explores the relations between contradiction and visuality. At first he worked as an architect and graphic artist, later as a painter. Following that he produced mainly installations and utopian plan-art. For a while his field of interest expanded to the digital manipulation of images and software art as well as to video stage design for contemporary theatre and dance performances. At persent his focus has turned towards multimedia installation and intervention art.

Tények:

Szerkesztette: Tasnádi József

2010. június 24-én csütörtökön – Greg Abbott Texas Főügyésze Austinban közzé tette, hogy Michael James Perry kivégzésének időpontja: 2010. július 1. 18 órára lett kitűzve. Korábban egy texasi esküdtszék Perryt Sandra Stotler meggyilkolásáért halálra ítélte.

2001 októberében Michael James Perry (19) és barátja Jason Aaron Burkett (19) úgy döntött, hogy ellopják egy közös ismerősük – Adam Stotler szüleinek egyik autóját, egy vörös Chevrolet Camaro sportkocsit. Október 24-én a Conroebeli (Texas, Montgomery megye) Highland Ranch lakóparkba, a Stotler villához mentek. Perry egy vadászpuskával felfegyverkezve a nyitott garázsajtón át bement a házba és a mosókonyhában várakozott, míg Burkett a bejárati ajtón kopogott és azt kérte, hogy telefonálhasson. Perry ekkor maga is kopogott a hátsó ajtón. Amikor Sandra Stotler ajtót nyitott Perry szó nélkül mellkason lőtte. Sandra elesett, aztán megpróbált felállni, de Perry ismét lőtt. Holttestét a hálószobában talált ágyneműbe csavarták és a közeli Crater-tóba dobták.

Beesteledés után visszatértek a Camaroért, de a lakóparkot zárva találták. A kapu előtt várakoztak, míg Adam Stotler (Sandra Stotler fogadott fia) és barátja Jeremy Richardson hazaérkeztek. Burkett és Perry meggyőzték őket, hogy menjenek ki velük az erdőbe, mert egy közös barátjuk vadászat közben megsérült és a segítségükre van szükség. Perry vallomása szerint Burkett az erdőben lelőtte Adamot és Jeremyt. Ezek után Perryék beültek Adam Stotler Isuzujába, visszahajottak a Stotler rezidencába és elvitték a Camarot.

2001. október 30-án a letartóztatás előli menekülés közben a lopott Isuzuval Perry és Burkett a Montgomery megyei rendőrfőnök kocsijának rohant. Lövöldözés tört ki.

Ezalatt Perry és Burkett egy közeli apartman házba menekültek, ahol később letartóztatták őket egy lakásban, ahol megtalálták azt a vadászpuskát is, amellyel Sandra Stotlert lelőtték. Közvetlenül ezután Perry elismerte bűnösségét.

A Crater-tó partján, az erdőben és a Stotler házban talált bizonyítékok egyeztek Perry vallomásával. Michael Perryt és Jason Burkettet – Sandra és Adam Stotler, valamint Jeremy Richardson meggyilkolásáért helyezték vád alá.

Forrás:
http://murderpedia.org/male.P/p1/perry-michael-james.htm

Kapcsolódó tartalom:
Mélyi József: A várakozás életforma, Megnyitóbeszéd Tasnádi József kiállításához