Minden kerek Bécsben

Winkler Nóra

Május 13-án a bécsi Városháza előtti téren díszkivilágítással és a felállított megaszínpad produkcióival elindult a Bécsi Ünnepi Játékok. Volt ifjúsági kórus, nagymamákból álló szalonzenekar, Boban Marković, orosz diszkó és újrahangolt osztrák folkzene.


Filmstill Sigalit Landau videójából    Fotó: www.k-haus.at/


A következő öt hét minden művészeti ágból kínál válogatott, helyi és messziről jövő, vagy több nép kreatív koprodukciójában létrejövő programot. A fesztiválközpont a Künstlerhaus, kiállítótereit az izraeli Sigalit Landau film-installációi töltik meg. A Holt-tenger központi szerepet játszik, Landau talán legismertebb filmjében görögdinnyék hosszan összefűzött láncolatába kapaszkodva lebeg meztelenül a sós víz tetején. Gyönyörű látvány, felső kameraállásból nézzük ahogy a zöld vízen, a piros belsejű gyümölcsök, mint szemek lassan kitekerednek és Landauval együtt eltűnnek a vászon jobb sarkában. 


Fjodor performansz-körhintája    Fotó: www.k-haus.at/

Kerek forma a ringlispil is, amiben a Moszkvában, Londonban, São Pauloban élő performer-rendező Fjodor Pavlov Andrejevics jelenetei futnak. Előadótársaival cikkelyekre osztották fel a kört, és mindegyikben más történet, játék, esemény zajlik. A nézők nemcsak ezekben vesznek részt, hanem tekerik is a szobabicikliket, amik energiát adnak a színpadot folyamatosan, de finoman forgató szerkezetnek. Minden körkörös és ciklikus, kilenc jelenet fut a másfél órás performanszban, aminek témája is „kerek”: a terhesség. 


Les Thermes – a France Distraction művészcsoport installációja   Fotó: www.k-haus.at/

Maradva a formánál, azonnal fejest ugorhatunk a francia-belga France Distraction által kigondolt, csillogó, fekete gumigömbökkel teli medencébe. Emelkedő lépcsők vezetnek a fával keretezett tartályhoz, amiben cipő nélkül, de utcai ruhában merülhetünk el. Olyan mintha óriáskaviárokban úszkálnánk, és ugyan csak mellékhatás, de szórakoztató, hogy mindezt az elektrosztatikusságtól égnek álló hajú ismeretlenekkel tesszük. Vagy az van, hogy valami hajmeresztő-sorsfordítót olvastak, mivel mind az ezerötszáz labdára egy-egy sztoikus filozófiai gondolat került. Szóval Bécs pörög és gördül, a kínálat folyamatosan változik, egészen június 19-ig.
 

További infók: www.festwochen.at