Az amszterdami Van Gogh Museum elveszett Gauguin festményeket keres új kiállításához

Az intézmény olyan Paul Gauguin festmények után kutat, amelyeket a festő a Karib-szigeteki Martinique-en tett látogatása során készített.

Gauguin az egzotikum utáni vágyakozva 1887-ben utazott Panamába barátjával és festőtársával, Charles Lavallal, azonban hamar kifutottak a pénzből és tovább utaztak Martinique felé, igazi trópusi paradicsom után kutatva. A 2001-es Daniel Wildenstein catalogue raisonné szerint Gauguin képei közül tizenhat maradt fenn a négy hónapos úton készített munkák közül. Ezeknek a fele nyilvános kollekciókban van, azonban az amszterdami múzeum négy, magángyűjteményben őrzött munka meglelésénél nehézségekbe ütközött. Ezért az intézmény azt a szokatlan megoldást választotta, hogy az információk megszerzése érdekében hirdetéseket helyezett el különböző szakmai felületeken.
 


Paul Gauguin: Fruit Porters at Turin Bight (Gyümölcs cipelők a Turin öbölben)   forrás: theartnewspaper.com
 

A múzeum mára meglelte Gauguin Little Washerwoman című munkáját és Laval tengerparti tájképét. Azonban a Fruit Porters at Turin Bight (Gyümölcs cipelők a Turin öbölben), Palms and Gourd Tree, valamint a Near the Huts (A kunyhók közelében) című munkák még mindig nem kerültek meg.


Paul Gauguin: Near the Huts (A kunyhók közelében)   forrás: theartnewspaper.com
 

A tervezett kiállítás októberben nyílik és az első olyan tárlat lesz, amely a Martinique-i utazásra fókuszál. Ez az utazás már előrevetítette Gauguin Tahitire költözését.

Gauguin and Laval in Martinique, Van Gogh Museum, Amszterdam
2018. október 5 – 2019. január 5.