Katarina Šević kapta a harmadik Leopold Bloom Képzőművészeti Díjat

A 2015-ös döntősök: ALBERT Ádám, Katarina ŠEVIĆ, KEREZSI Nemere, KOKESCH Ádám, KUDÁSZ Gábor Arion és PUKLUS Péter.

A harmadik alkalommal megrendezésre kerülő Leopold Bloom Képzőművészeti Díj felhívására beadott pályázatokat két fordulóban értékelték a nemzetközi zsűrik. Az előválogatás után tizenöten maradtak versenyben, majd a főzsűri tagjai – Dr. Declan Long, Susanne Altmann és Mark Rappolt – választották ki azt a hatot, akik lehetőséget kapnak az Új Budapest Galériában való bemutatkozásra.


Tehnica Schweiz (László Gergely & Rákosi Péter) & Katarina Šević: Alfred Palestra

A kiválasztás szempontjait a Díj alapítója határozta meg, így értékelték a beadott portfóliót és kiállítási koncepciót, valamint a művész munkáinak nemzetközi aktualitását.
 
A harmadik Leopold Bloom Képzőművészeti Díj döntősei: 
 
Albert Ádám képzőművész, 2007-ben elnyerte az Essl Művészeti Díjat, 2009-2012 között Derkovits Gyula ösztöndíjban részesült, a Magyar Képzőművészeti Egyetem tanára.
 
Katarina Šević képzőművész, 2012-ben a koppenhágai Fabrikken for Kunst og Design rezidens programjának tagja, 2009-ben a londoni Gasworks rezidens művésze volt.
 
Kerezsi Nemere képzőművész, 2008-ban Junior Prima díjat nyert, az Eszterházy Károly Főiskola Vizuális Művészeti Tanszékének tanára.
 
Kokesch Ádám képzőművész 2006-ban elnyerte a Strabag-díjat, 1998 óta tagja a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesületének.
 
Kudász Gábor Arion fotóművész, 2015-ben a Capa-nagydíj ösztöndíjasa, 2003 óta a MOME Fotográfia Tanszék oktatója.
 
Puklus Péter képzőművész a Paul Huf Díj és a Unseen Dummy Díj döntőse volt 2014-ben.
 
 
A kétévente kiírásra kerülő díj, a modern irodalom egyik legjelentősebb alkotásának, James Joyce Ulyssesének magyar származású főhőséről, Leopold Bloomról kapta a nevét. Az alapítók, Mary Mc Loughlin és John Ward fő célkitűzése a magyar képzőművészek nemzetközi jelenlétének és karrierépítésének támogatása. A díj szervezője a kortárs művészet népszerűsítése érdekében dolgozó Pepper Art Projects. A győztes a szervezők segítségével keresi meg a legmegfelelőbb befogadó intézményt a külföldi kiállításhoz, melyet ezt követően közösen szerveznek meg. A 10 000 eurós díjat a nyertes művész megkötés nélkül használhatja fel karrierje építéséhez.
 
A Leopold Bloom Képzőművészeti Díj korábbi nyertesei:
 
A díjat első alkalommal Batykó Róbert vehette át a BTM Kiscelli Múzeum Templomterében. A művész festményeinek témáit véletlen felfedezések során gyűjti össze, különböző tárgyakat, jelenségeket ragadva ki eredeti környezetükből. Munkája során olyan fontos kérdésekre keresi a választ, mint festészet szerepe és „létjogosultsága” a művészet világában. A Leopold Bloom Képzőművészeti Díjnak köszönhetően Batykó Róbertnek önálló kiállítása nyílt a Retort Art Space-ben, Amszterdamban Serendipity címmel. A fiatal művész dolgozott Hollandiában a Retort rezidenciaprogram vendégeként és részt vehetett a Re:Rotterdam 2013 képzőművészeti vásáron, ahol 180 kiállító közül elnyerte a legjobb prezentáció díját.

Két évvel később, 2013-ban Nemes Csaba vehette át a győztesnek járó díjat a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeumban. Munkássága során a figyelme a közelmúlt eseményeire és a társadalom aktuális kérdéseire irányult. A Leopold Bloom Képzőművészeti Díj által létrejött önálló kiállítására a rijekai Museum of Modern and Contemporary Art-ban került sor, ebben az évben pedig a krakkói Museum of Art (MOCAK) rendez egyéni kiállítást a művésznek.
 
Az idei díjátadóra szeptember 4-én az Új Budapest Galériában, a Bálnában került sor, ahol a döntős művészek mellett, a korábbi évek nyerteseinek a munkái is megtekinthetőek. Az idei győztes: Katarina Šević.

Leopold Bloom Képzőművészeti Díj | 2015
Időpont:
 2015. szeptember 5 – november 15.
Helyszín: ÚJ BUDAPEST GALÉRIA (1093 Budapest, Fővám tér 11–12., (Bálna Budapest))