Idősebb Ambrosius Bosschaert festménye két double deckernyi virágból

Csütörtök hajnalban virágot kapott minden londoni lady: egy 35 négyzetméteres, 26 430 szál virágból készített festmény-feldolgozást állítottak fel a National Gallery előtt, a Trafalgar Square-en. A nyolc és fél méter magas installáció elkészítésében részt vett Bánki Orsolya is, aki szülei tevékenysége révén egészen kislány kora óta kapcsolatban áll a virágkötészettel, és három éve már Londonban is hivatásszerűen ezzel foglalkozik.

Artmagazin: Kihez tartozik pontosan ez a köztéri virág-installáció a Trafalgar Square-en?
Bánki Orsolya: Ez a National Gallery és a Dutch Flower Council közös projektje. Utóbbi minden évben szokott promóciós megmozdulásokat csinálni Angliában, hogy reklámozza magát. A National Gallery-nek van most egy Dutch Flowers című kiállítása és idén ehhez kapcsolódott a tanács, elkészítették az egyik ott bemutatott képet élővirágokból.

Kinek a műve az eredeti?
Az eredeti kép idősebb Ambrosius Bosschaert munkája, a címe Virágcsendélet Wan-Li-vázában


Forrás: YouTube

Te hogyan kerültél a kivitelező-csapatba?
Én virágkötőként dolgozom Londonban pár éve egy londoni virágos cégnél. Őket kereste meg a Dutch Flower Council, hogy tervezzék és valósítsák meg a festmény átdolgozását. A projekthez kb. 20-25 önkéntes virágkötőt is kerestek, akik az élmény kedvéért feláldozták két napjukat és segítenek, így lettünk kb. 30-an végül.

Hogyan zajlott a munka?
Június 1-jén, éjjel állítottuk fel a szerkezetet a Trafalgar Square-en, ami egészen öt napig, vagyis hétfő estig ott is marad. Technikailag úgy állt össze a kép, hogy tizenkét különálló táblára volt felosztva a festmény. Minden különálló panelen kinagyítva külön-külön láttuk a festmény részleteit, így a körvonalakat ez alapján viszonylag könnyű volt elkészíteni. Figyelni kellett arra, hogy a virágok mind különbözőek, egy nagy kinyílt kerti rózsa sokkal inkább 3D-s, mint egy viszonylag sima szirmú tulipán. Amennyire tudtuk, tartani kellett magunkat ahhoz, hogy a festményen ábrázolt tulipánokat tulipánból, a liliomokat liliomból, a  rózsákat rózsábol és így tovább… állítsuk össze. A hátteret tizenháromezer szál fekete kálából raktuk ki.

Milyen az illatélmény ilyenkor?
Sok fréziát használtunk, így egy kicsi illatélmény volt, igen. De nem nagyon jellemző, sajnos manapság ritkán fordul elő, hogy igazán illatos virágokkal dolgozzunk, a tömegtermelés az illat rovására megy...