Az 5 legjelentősebb képzőművészeti esemény 2017-ben - Keresztes Zsófia szerint

Az első válaszadónk Keresztes Zsófia képzőművész, aki a Magyar Képzőművészeti Egyetemen szerzett diplomát 2010-ben festőművész szakon. Az idei évben több csoportos kiállításon szerepelt, legutóbb a Gianni Manhattan nevű galériában Bécsben, az Occupations of Uninhabited Space című kiállításon, ezt megelőzően a grazi Künstlerhausban, a prágai Meetfactoryben, a milánói Futurdome-ban és Budapesten a Trafó Galériában. Az Esterházy Művészeti Díj egyik díjazottja 2017-ben. Jelenleg a prágai önálló kiállítására készül, ami február végén nyílik a Karlin Studiosban. Legutóbbi munkáiban a virtuális és az aktuális összefonódásával foglalkozik. Olyan tárgyakat hoz létre, amelyek leírhatók egyfajta ősi hitvilág rituális kellékeiként, tartalmazva korunk virtuális életének jellemző motívumait. E fiktív 21. századi törzs rituáléiban a jelszavak és avatarok maszkokként segítik átlényegülni a felhasználót. Organikus, hullámzó formáik önmagukba visszakeringve saját testükből falatoznak, hódítják meg és emésztik fel önnön történelmüket, személyiségüket, ahogy az információk végeláthatatlan hálójában sodródnak.

 

Számomra a felsorolás mind az öt eleme ugyanannyira fontos. A kulcsszó az, hogy ez az öt történés segít minket abban, hogy nyissunk más országok, a nemzetközi színtér felé, és ne kizárólag az elszigetelt közegünkben tengessük napjainkat. Ezáltal sokkal bátrabban tudunk alkotni is...

 

1. Pakui Hardware a Trafóban

A Trafó Galéria Budapesten rendkívül hiánypótló kiállításokat valósít meg minden évben, így mindenképpen bele kellett kerülnie a válogatásomba. Több kiállítást is kiemelhetnék az idei programból, de számomra az abszolút kedvenc a Pakui Hardware litván művészduó A megszokás szülöttei című kiállítása volt, mely Fenyvesi Áron kurátor kezdeményezésére valósult meg. Mélytengeri élőlények transzparens, nyálkás testére emlékeztető dolgos hibridek csoportja közvetíti a művészpáros vízióit a jövő emberének szokásairól. Egyébként Pakui Hardware-rel, már találkozhattunk idén, ugyancsak a Trafó Galéria csapata, pontosabban Szalai Borbála kurátor jóvoltából kaptak meghívást a Gondolat Plasztika című performansz-előadássorozaton való részvételre, mely által komplex képet kaphattunk az alkotópáros érdeklődési köréről és inspirációs forrásairól.


Kép a kiállításmegnyitóról   forrás: facebook.com

 

2. CHANGE-CHANGE

A Change-Change Bruno Baptistelli és Ember Sári képzőművészek által alapított, szinte egyetlen artist-run space Budapesten, így kiemelten fontosnak tartom munkájukat. Valójában már 2016-ban megkezdték működésüket, de idén is magabiztos, erős programot állítottak össze Kato Six belga képzőművész egyéni kiállításával és a brazil művészeket bemutató Germano Dushá által kurált csoportos kiállítás megvalósításával.


A CHANGE CHANGE szervezésében megvalósult képzőművészeti projekt részlete: Daniel Lie brazi művész egy lebontott cukrászda helyére épített kültéri installációt a Csillagvölgyi úton   forrás: facebook.com

 

3. Gallery Weekend Budapest

Idén negyedik alkalommal került megrendezésre a Gallery Weekend Budapest, mely nemcsak azért fontos esemény minden évben, mert igyekszik közvetlenebb kapcsolatot kialakítani a művészekkel és a kiállítások látogatóival, hanem a nemzetközi párbeszéd kiépítésére is nagy hangsúlyt helyez.  Ezáltal segítheti a magyar művészeket további lehetőségekhez juttatni külföldi platformokon. Az idei évben többek között például Domenico de Chirico olasz kurátort, Federico Acal-t – az Art Viewer főszerkesztőjét – és a Liste Art Fair csapatából Jacqueline Uhlmannt kalauzolták galériáról galériára, műteremről műteremre.


A 2017-es Gallery Weekend Budapest központi helyszíne, a Budapest Projekt Galéria   forrás: facebook.com

 

4. Új, non-profit kiállítótér a PP Centerben

Jó látni, hogy a viszontagságos magyarországi kulturális életben is van még ambíció és energia új kiállítóhelyek létrehozására. Az Artkartell projectspace a PP Center saját projektje, aminek vezetője Pátkai Marcell, művészeti tanácsadója pedig Rieder Gábor. A projectspace csapata nagyon impozáns művészlistával állt elő az első évadban. A kizárólag egyéni kiállítások révén a következő művészek munkáival találkozhattunk: Bruno Baptistelli, Tibor Zsolt, Fridvalszki Márk.


Részlet Fridvalszki Márk: Take Me Back című kiállításából, 2017, Artkartell projectspace   forrás: artkartell.hu

 

5. Új kereskedelmi galéria nyitása, Glassyard Gallery

Az előző pontban említett okok miatt, mindenképp fontos felhívni rá a figyelmet, ha új kereskedelmi galéria nyílik az országban, ami kicsit felrázza a megszokott galériás közeget. Ahogy az elmúlt két évben az Art+Text Budapest és a Horizont Galéria, idén a Glassyard Gallery került bele a kortárs művészet vérkeringésébe, mely Bencsik Barnabás és Csörgő Tünde vezetésével, valamint Csákány István egyéni kiállításával nyitott meg szeptemberben.


Részlet Csákány István a Glassyard Galleryben rendezett, Tükör által című kiállításából   forrás: welovebudapest.com