Tanulva tud az ember

Dobokay Máté: Silver on Zinc

Szilágyi Róza Tekla

Dobokay Máté a Capa Project Roomban nyílt kiállítása az Ag címet viseli – az ezüst vegyjelét. A laborszerű kísérletezések hogyanját bemutató werk fotográfiák mellett az anyag központi elemét a kísérletezések következtében létrejövő, kis méretű objektek adják.

Azok az objektek, amelyek a kiállítótérben szándékosan nem különálló – és ezzel a művészeti intézmények kánonformálónak tartott kiállítási szituációira reflektáló – posztamenseken, hanem egy, a laborok, a kutatómunka és a könyvtárak mint az archivált tudás helyszínét felidéző polcon kerültek bemutatásra.

A kiállításban szereplő ezüst a fényérzékeny anyagok, így a fotográfiai képalkotási folyamatok fontos szereplője. A fényérzékeny anyagokon – esetünkben filmeken és fotópapírokon – ezüst-bromid található, ez az a réteg, amely ha fénnyel találkozik – tehát amikor a képalkotás közben a kamera lencserendszere működésbe lép –, akkor elbomlik. A folyamat során az ezüst-bromid ezüstté redukálódik – a film azon szakaszain, amit több fény ért, tehát világosabb tárgyat ábrázol, ott több ezüst szabadul fel a folyamatban –, és bróm válik ki.


Dobokay Máté: Silver on Zinc, 2019 © Dobokay Máté

Dobokay Máté éppen ezzel, a bizonyos, történetileg fontos, analóg képalkotási technikákat komolyan meghatározó folyamattal kísérletezik – ami nem csupán technikai, hanem filozófiai, a fotográfia miértjeit vizsgáló szinteken mozog. A kiállítás kísérletezés szülte absztrakt festői képeit és tárgyait a fotográfiai hibák szándékos, kémiai kísérleteken keresztül történő előállítása és felnagyítása jellemzi.

Míg a laboratóriumi környezetet idéző, Petri-csészéket is bemutató, installatív rész esetében a posztamens elhagyásra kerül, addig a különleges felületek és festészeti megoldásokra emlékeztető, a fényérzékeny anyaggal játszó képek mind-mind keretben – ezzel kiemelt figyelmet kapva, műtárgyakká avanzsálva – kerülnek bemutatásra.

Dobokay Máté a Capa Központban bemutatott munkáinak kiinduló eszmei és materiális alapját az általa tanított diákok laborban hátrahagyott, felhasználni nem kívánt, sokszor sikertelen kísérletnek és hulladéknak bélyegzett alapanyagai adják. Így a kémiai folyamatokban szépséget kereső – és az ezüst sokféle árnyalataiban azt meg is találó – fotográfus tevékenysége a tanulási folyamatban fontos szerepet játszó hibák és kísérletek felnagyításaként is értelmezhető. A tanulási folyamat melléktermékeiből inspirálódó anyag tehát tekinthető a tanulás folyamán lecsapódó tudás metaforikus újrahasznosításának is.

Dobokay Máté: Ag
2019. május 28. – 2019. július 1.
mindennap 11 és 19 óra között
Ünnepnapokon zárva.
Capa Központ – Project Room
Kurátor: Gellér Judit