Tőlem nekem

Bonivárt Ágnes

A kötelező boldogság legszebb példája az ember születésnapja. Ezen a napon tilos szomorúnak lenni, tilos egyedül maradni, tilos a kevéssé kedvelt családtagokat kihagyni a születésnapi összejövetelből, tilos ajándékot visszautasítani. Megszületésünk napjától kezdve arra nevelnek minket, hogy a születésnap boldog esemény, amit csakis megfelelő ünnepléssel lehet méltóképpen átélni – erről tanúskodnak a családi albumok gyermekalakjai torta, virágcsokor és ajándékok mellett pózolva.

Csakhogy a születésnap idővel már nem az ajándékokról szól, az elmúló évek már nem csak egy számként vannak jelen az ember életében: élettörténetekkel a hátunk mögött ünnepeljük a saját magunkhoz fűződő viszonyt – olykor pedig nem is ünnepeljük igazán.


Jagicza Patrícia: Vedlés, 2019, impregnált vászon, lakk anyag, Letekint ránk, 2019, 90 x 160 cm, olaj, lenvászon, New skin, 2019, impregnált vászon, lakk anyag. Fotó: Zellei Boglárka

A Négyszoba Galéria Születésnapomra című kiállításának művészei sem a belénk nevelt módszer szerint közelítik meg a központi témát, pedig van bőven virágszirom, gumicukor, arany csomagolópapír, nyuszi és még torta is. A hangulatfelelős a legnagyobb szobában helyet kapó Jagicza Patrícia New skin projektje. A galériába érkező látogató itt „mer” először megállni, és itt akarja először értelmezni azt, hogy milyen attitűd szükséges a kiállított művek befogadásához. A kifeszített drótról lelógó és a plafonról a földre érkező textil installációk csak egyetlen pillanatra hozzák zavarba a tekintetet, s a másodperc törtrésze alatt válik egyértelművé, hogy az anyagok profilból formázzák meg az emberi arcot. A levedlett arcok uralják a helyiséget, s ezek vezérlik tovább a befogadók gondolatait is: maszkok, összetett személyiségek, Janus-arcok. A Letekint ránk című hiperrealista munka ad némi feloldozást, lehetséges megoldást arra vonatkozóan, hogy milyen is az ideális ajándék saját magunk számára. A lefelé irányuló tekintet visszanézhet a múltba, előre siethet a jövőbe, számításba veheti az ellentétes személyiségjegyeket, a mindennapok során viselt maszkokat, a levedlett életeket: homlokegyenest szembe mehet azzal az elvárással, amely arra kötelezi a saját magukat ünneplő születésnaposokat, hogy csakis a jelennek és az önfeledt boldogságnak éljenek.


Jagicza Patrícia: Vedlés, 2019, impregnált vászon, lakk anyag. Fotó: Zellei Boglárka


Jagicza Patrícia: Vedlés, 2019, impregnált vászon, lakk anyag, Letekint ránk, 2019, 90 x 160 cm, olaj, lenvászon, New skin, 2019, impregnált vászon, lakk anyag. Fotó Zellei Boglárka

Ugyanilyen erős és konvenciókkal ellentétes hatást váltanak ki Ádám Anna és Kocsi Olga munkái is, amelyek a körbejárható térben egészen máshogyan kézbesítik üzenetüket a látogatók felé. Némiképp nagyobb játékteret biztosítanak, „együttjátszásra” alkalmas atmoszférát hoznak létre, amelyben egy teljesen másfajta attitűd is érvényre juthatna, ha a befogadó a boldog születésnapok álcájához ragaszkodva kívánna ünnepelni. Ugyanakkor a többszöri körbejárás éppen azt teszi lehetővé, hogy a levedlett arcok, maszkok tovább osonjanak szobáról szobára, és folyamatos jelenlétükkel mind tovább és tovább mélyítsék a virágvázából kidőlt virágokat és gumicukrokat, a szerelmes rajzokat vagy éppen a fogászati kellékekből készült tortát.

A koncepció kidolgozott, és a befogadó maga döntheti el, hogy levedli-e berögzött szokásait, vagy elkészíti a következő boldog szelfit a születésnapi torta mellett.


Jagicza Patrícia: New skin, 2019, impregnált vászon, lakk anyag. Fotó: Zellei Boglárka

Születésnapomra
Ádám Anna, Jagicza Patrícia, Kocsi Olga
Kurátor: Danka Zsófia
Négyszoba Galéria
2019. szeptember 30-ig


Finisszázs:
Gray Box: Secret Garden

2019. szeptember 30. 19:30
Koncepció, rendezés, látvány: Ádám Anna
Koreográfia: Ádám Anna, Kiss Rebeka Petra
Előadó: Kiss Rebeka Petra
Zene: Komjáthy Boldizsár
Fény: Major Mátyás
Rendezőasszisztens: Cserna Endre