POZITÍV

Szász Lilla egyestés kiállítása a Liget Galériában

© Szász Lilla – Muskovics Gyula, 2015


Időpont: 2015. február 26., 18 óra

Helyszín: Liget Galéria. 1146, Budapest, Ajtósi Dürer sor 5.; http://www.c3.hu/~ligal/

Kurátor: Muskovics Gyula

A kiállítást megnyitja: Süvecz Emese

Kapcsolat: Muskovics Gyula ([email protected], +36305647376); Szász Lilla ([email protected], +36303705554); Várnagy Tibor – Liget Galéria ([email protected])

Szász Lilla legújabb fotóprojektjét 2015. február 26-án a Liget Galéria mutatja be. A Pozitív főszereplője Márta. Édesanya, nagymama, nyugdíjas tanár és HIV pozitív. Férje 15 éve fertőzte meg, és ma aktivistaként dolgozik. Az egyestés kiállítás a HIV pozitív lét sztereotípiáknak ellentmondó, szubjektív élményét mutatja be.

Márta 15 éve él HIV-vel. Férje, Béla fertőzte meg. Viszonyuk sosem volt felhőtlen. Béla gyakran magára hagyta őt a gyerekekkel. Egyszer, rövid idővel a rendszerváltás után, hosszabb időre Nyugat-Európába utazott. Nem tudni, pontosan hová. Mikor hazatért, Márta arra kérte, hogy menjen el szűrésre. Akkoriban ugyanis sokat írtak, beszéltek a sajtóban a HIV-ről. Béla azt mondta, hogy elment. Nem tudni, hogy igazat mondott-e vagy sem, ám röviddel ez után kiderült, hogy Béla HIV pozitív. És, hogy Márta is fertőzött. Márta ekkor meg akarta ölni férjét. Mégis vele maradt. A végsőkig ápolta őt. Béla 15 évvel ezelőtt hunyt el AIDS-ben.

Márta jelenleg aktivistaként dolgozik, és elindította a „HIV pozitív nagymama” Facebook oldalt, ahova rendszeresen posztol a magyarországi HIV helyzetről. „Világéletemben különleges szerettem volna lenni. – mondja a Pozitív főszereplője – Hogy valami olyan dolog történik majd velem, ami egyfajta önsajnálattal jár, arra nem gondoltam. Most már boldog vagyok ezzel, így, ahogy van. Tisztán látszik, hogy megbirkózom a dolgokkal, a vele együtt járó feladatokkal, problémákkal, és elfogadom mindazt, amit ez az állapot nyújt nekem pluszban.”

Szász Lilla 2013 óta dolgozik a Pozitív projekten. A sorozat a HIV pozitív lét sztereotípiáknak ellentmondó, szubjektív élményét mutatja be. A Pozitív képei ennél fogva nem a fertőzöttségnek kiszolgáltatott emberi testre irányítják a figyelmet. A Magyarországon, s a magyar kortárs képzőművészetből szinte teljes mértékben hiányzó HIV diskurzust Szász egy absztrakt fotónaplóval nyitja meg. A kiállításon látható fotófilm Márta életének elmúlt 15 évét követi: az alkotó, Márta hangját követve, fényképezőgépével járja és értelmezi újra a történet valós és elképzelt helyszíneit. A kiállító térben mindeközben Márta férje hátra hagyott tárgyaira mered. Egy másik videón egymással táncoló pezsgőspoharakat látunk, amelyben a nő Béla halálára emlékezik, s azt ünnepli, hogy egy másodperccel is túlélte őt.

Szász Lilla a 2012-es, madridi Photo Espanán is kiállított Zsolti mama mennybe megy (2008-2010) című sorozatát mutatta be legutóbb a Liget Galériában (2013). Az ugyancsak naplószerű mű három prostituált egymásra utalt, családként megélt mindennapjait tárja elénk.

A Pozitív (2013- ) Márta közreműködésével, Szász Lilla és Muskovics Gyula kurátor együttműködésben valósul meg.

Köszönet: Mélyi József, Süvecz Emese, Turai Hedvig, Várnagy Tibor

 

Megjegyzés:

Tilos a kiállítás azon képeinek online és offline publikálása, promótálása és terjesztése, amelyen arcok láthatók! A kiállítás képeit kizárólag az alkotó, Szász Lilla vagy a kurátor, Muskovics Gyula beleegyezésével és a „© Szász Lilla – Muskovics Gyula, 2015” feltüntetésével lehet publikálni. Kérjük, publikálási szándékát a megadott e-mail címek és telefonszámok valamelyikén jelezze!