HETI POP – Bauhaus logók, víz alatti étterem, Lynch- videókurzus és Korniss Péter-kiállítás Rómában

Idén 100 éves a Bauhaus – az évfordulón inspirálódva a 99designs blog csapata úgy döntött, megnézi, hogyan festenek a mai ikonikus márkák logói a Bauhaus stílusában. Amellett, hogy a blog szerzői által indított játék szórakoztató, azt is megmutatja, hogy a Bauhaus grafikai dizájnelvei a mai napig megállják a helyüket. A képeket kísérő, a Bauhaus elveit összefoglaló szövegükben arra is kitérnek, hogy a Bauhaus grafikusai voltak az elsők, akik a tipográfiai megoldásokat vertikálisan és diagonálisan is alkalmazták, sőt, a szöveget szorosan képek köré rendezték – a betűtípusok formái pedig geometriai inspirációról és minimalista kompozícióról tanúskodtak.

National Geographic logo in Bauhaus design style
Logó: or_range
Apple logo in Bauhaus design style
Logó: Vladimir Nikolic
Burger King logo in Bauhaus design style
Logó: PonomarevDmitry

A Snøhetta csapata befejezte a világ legnagyobb vízalatti éttermét, az Undert. A norvégiai Båly városának partjánál található, 34 méter hosszú épület egy elsüllyedt periszkópra hasonlít. A 495 négyzetméteres étterem egy hatalmas panorámaablakban végződik, amelyen keresztül a látogatók gyönyörködhetnek a vízi világban. A Norvégia keleti partján látogatható étteremben egyszerre 40 vendég tud leülni, és a nem csupán kulináris élvezetek szempontjából fontos helyszín egyszerre üzemel majd tengerbiológiai kutatóközpontként is.

Europe's first underwater restaurant, Under, by Snohetta in BÃ¥ly, south Norway
Forrás: dezeen.com

David Lynch is csatlakozott az amerikai internetes oktatókurzus, a MasterClass csapatához. Hogy ez mit jelent pontosan? Az online kurzus előfizetői meghatározott összegért cserébe 13 részes kurzusokat nézhetnek meg különböző témákban, az adott ág legprominensebb képviselőinek előadásában. Így tanulhatnak egyenesen Spike Lee-től vagy Werner Herzogtól. Azok, akik Lynch kurzusára kíváncsiak, többek között a filmes ötletek kidolgozásáról, azok finomításáról, valamint a narratíva szerepéről is tanulhatnak. A kreativitás és a filmművészet kapcsolatát boncolgató kurzus 85 fontba kerül, azonban azoknak, akik egész évben korlátlan számú online videókurzust szeretnének végignézni, 170 fontot kell fizetniük.

David Lynch
Forrás: dazeddigital.com

Korniss Péter fotográfus életművének négy szakaszát áttekintő kiállítás nyílik Változás címmel április 10-én a római Museo di Roma in Trasteverében. A Museo di Roma in Trastevere, a Római Magyar Akadémia és a Várfok Galéria együttműködésével megvalósuló, négy szekcióból álló kiállítás azokra a sorozatokra koncentrál, amelyek Korniss Péter életművének legfontosabb szellemi ívét adják. A Várfok Galéria művészeti vezetője, Kovács Krisztina által megrendezett tárlat több mint fél évszázadot fog át az erdélyi Szék falu első táncházas képeitől (1967) az Erdélyi asszonyok Budapesten című fotósorozatig (2014–17), a látogató elé tárva a társadalmi változásokra nyitott, azokat folyamatosan elemző, majd abból saját képi világát megteremtő fotográfus pályáját. A Változás című kiállítás június 2-ig lesz látogatható.


Bérházudvaron, bőrönddel, 2014, ed5 +AP, 73x110cm, giclée print. Forrás: varfok-galaria.hu

Források: 99designs.de, dezeen.com, dazeddigital.com, MTI