HETI POP – Hirst-szobor Las Vegasban, rejtett nyomok Basquiat-festményeken és 3D nyomtatott fa

Az Artmagazin Online felületén hetente egyszer, minden pénteken szemezgetünk az elmúlt időszak legmeghatározóbb, legpoposabb és legszínesebb képzőművészeti, dizájn- és társművészeti híreiből. Előtérbe kerülnek a divat, az építészet, a formatervezés, az urbanisztika vagy az aukciók eredményei, legfrissebb történései mind nemzetközi, mind hazai fronton.

 

Damien Hirst 2017-es velencei kiállításának központi darabja, a Demon with Bowl (2014) megtalálta új otthonát. A műgyűjtő, Francois Pinault olasz múzeumában, a Palazzo Grassiban is bemutatott, majdnem 19 méter magas, fej nélküli szobor immáron a Las Vegas-i Palms Casino Resort tulajdona. A hotel új uszodájába vásárolt szobor tavasztól lesz látható – hiszen az új épületrész építkezései akkor fejeződnek be.


Damien Hirst: Demon with Bowl (2014)   forrás: artnews.com

Egy amerikai szakértő, Emily Macdonald-Korth szerint Jean-Michel Basquiat titkos rajzokkal töltötte meg festményeit. Macdonald-Korth egy rutin eljárás során 2018 decemberében fedezett fel néhány, eddig rejtett képrészletet a művész egyik 1981-es munkáján, miközben UV lámpával világította meg azt. Az eddig láthatatlan és most felfedezett nyíl motívumok hasonlóak a munka látható részén ábrázolt piros és fekete nyilakhoz. A most UV-cső alá került munka nem az első olyan Basquiat alkotás, amely meglepetéseket tartogatott. Az 1982-es Orange Sports Figure című képen korábban már felfedezték a láthatatlan tinta nyomait – mégpedig Basquiat aláírásával.


forrás: itsnicethat.com

A Columbia Egyetem mérnökei 3D-s nyomtatással előállítottak egy „digitális fa” tömböt voxel nyomtatási technikával, ami lehetővé teszi a kívül-belül gazdag textúrával rendelkező objektumok létrehozását. Az első gyantablokkot olívafa mintázatával modellezték. A kutatók – Fabian Stute, Joni Mici, Lewis Chamberlain és Hod Lipson – részletesen ismertették a tömb előállításának metódusát a 3D Printing and Additive Manufacturing című folyóiratban. A nyomtatott tárgy nagyon hasonlít az eredeti fadarabra mind a felszín tekintetében, mind belső színmintájában, amint azt a blokk szétvágásával is megerősítettek.


forrás: dezeen.com

Sam Morrison papucsok formájában tette halhatatlanná Donald Trump néhány ellentmondásos Twitter megnyilvánulását. A piros talpú fehér papucsok az elnök „legsikeresebb” tweetjei közül válogatnak és valószínűleg nem véletlen, hogy az első 1000 pár már el is kelt. Az ígéretek szerint hamarosan újabb adag érkezik a kritikus szemléletű papucsokból, amelyeknek darabja 27,99 dollár, azaz nagyjából 8000 forint.


forrás: designboom.com
 

Források: artnews.com, itsnicethat.com, dezeen.com, designboom.com