HETI POP – Mozgókép francia alkotókról, megnyitott a Serpentine Pavilion és magyar siker a Prágai Quadriennálén

Az Artmagazin Online felületén hetente egyszer, minden pénteken szemezgetünk az elmúlt időszak legmeghatározóbb, legpoposabb és legszínesebb képzőművészeti, dizájn- és társművészeti híreiből. Előtérbe kerülnek a divat, az építészet, a formatervezés, az urbanisztika vagy az aukciók eredményei, legfrissebb történései mind nemzetközi, mind hazai fronton.

 

Nagyjából 100 éves mozgóképes anyag látható most az interneten Monet-ról, Renoir-ról és Degas-ról. A film 1915-ben készült, amikor a mozgóképet rögzíteni tudó kamerák még innovációnak számítottak. A filmet az orosz születésű francia színész, Sacha Guitry készítette, és benne Franciaország korabeli híres művészei és szerzői tűnnek fel. A film ezen a linken érhető el.

Az amerikai Shawn Huckins klasszikus festmények replikáit készíti el, mindezt úgy, mintha azokat közben Photoshopban szerkesztené meg. A képek első ránézésre olyanok, mintha Huckins híres festmények reprodukcióit mentené le, majd a képszerkesztő programban editálná azokat a kívánt, sokszor humoros végeredmény érdekében – de valójában nem ez az igazság. A kolorádói születésű művész a Fehér Ház művészeti kollekciójában szereplő képeket festi le újra – a digitális világra emlékeztető gesztusokkal kiegészítve.

Smut Still Life With Fruit And Canary (Nature’s Bounty, White House Art Collection Erasure No. 28)
Shawn Huckins: Smut Still Life With Fruit And Canary (Nature’s Bounty, White House Art Collection Erasure No. 28)   Forrás: creativeboom.com

Megnyitotta kapuit az idei Serpentine Pavilion – ugyanazon a héten, amikor a projektet jegyző galéria igazgatója, Yana Peel felmondott állásából. A japán építész, Junya Ishigami által tervezett londoni ideiglenes építmény egy kövekből épített dombra emlékeztet. Az idei pavilon a Kensington Gardensben található galéria kertjében 61 tonna cumbriai pala felhasználásával készült el. Ezt a hatalmas tetőszerkezetet kecses fém szerkezet támasztja alá 106, erdőszerűen elrendezett tű végződésű oszlop segítségével.


Forrás: dezeen.com

Rangos nemzetközi díjat nyert a Végtelen dűne című magyar kiállítás a Prágai Quadriennálén, a színházi látványtervezők négyévenkénti nemzetközi seregszemléjén az Országok és régiók elnevezésű szekcióban. A díjazott installáció Balázs Juli, Kálmán Eszter és Nagy Fruzsina díszlet- és jelmeztervezők, Juhász András videóművész és Keresztes Gábor hangtervező munkája. Az ismert színházi tervezőkből álló csapat a Petőfi Irodalmi Múzeum – Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet nyílt pályázatára jelentkezve kapott felkérést a prágai kiállítás létrehozására. Az alkotás egy videóra és LED-falra alapuló komplex építmény, amely míg kívül visszatükrözve mutatja környezetét, elmosva a térbeli határokat, addig belül homokdűnéket megsokszorozva végtelen sivatag benyomását kelti.


Végtelen dűne  Fotó: a Prague Quadrennial jóvoltából