HETI POP – Tanácsadás dizájnereknek az Instagramon, bezár a MoMA, és bonyodalmak a Bowie-film körül

Az Artmagazin Online felületén hetente egyszer, minden pénteken szemezgetünk az elmúlt időszak legmeghatározóbb, legpoposabb és legszínesebb képzőművészeti, dizájn- és társművészeti híreiből. Előtérbe kerülnek a divat, az építészet, a formatervezés, az urbanisztika vagy az aukciók eredményei, legfrissebb történései mind nemzetközi, mind hazai fronton.

 

A világhírű grafikus, Stefan Sagmeister „dizájnklinikát” indított saját Instagram-oldalán. Amíg  a hat hónappal ezelőtt megkezdett, egyéves pihenőjét tölti Mexikóvárosban, Tokióban és az osztrák Alpokban, addig a véleményére kíváncsi kreatívok e-mailben oszthatják meg vele a már megvalósult projektjeiket. Sagmeister pedig a beérkező munkák közül kiválaszt néhányat, majd rövid véleményt l publikál saját, 230 000 követővel rendelkező accountján.


Forrás: instagram.com
 

A MoMA június 15-e és október 21-e között bezár, hogy a kiállítótér egy 400 millió dolláros beruházáson és bővítésen essen át. Ezalatt az idő alatt a fejlesztések mellett a teljes állandó tárlat is újrarendezésen esik át, hogy aztán októberben a Latin-Amerika művészetét bemutató csoportos kiállítással, valamint Betye Saar és Pope L egyéni tárlataival nyisson újra. A hatalmas új kiállítótérben kiemelt figyelmet kapnak majd a korábban történelmileg alulreprezentált művészek – így találkozhatunk majd a japán kísérleti fotós, Shigeru Onishi, valamint a haiti festő, Herve Telemaque munkáival is. A tervek szerint a kiállított műveket 6–9 hónaponként cserélik majd annak érdekében, hogy a modern és kortárs művészet történetét a lehető legjobban megismerhessék a látogatók.


Betye Saar: Black Girl’s Window (1969)   Forrás: MoMA

A lengyelek Roman Stańczakot választották, hogy a 2019-es Velencei Képzőművészeti Biennálén – amely május 11-től egészen november 24-ig tart – képviselje országukat. Stańczak a biennálé keretein belül egy új, nagyméretű szobrot mutat be. A Flight című munka egy repülőgép, amelyet a varsói művész teljesen kifordított önmagából.


A művész egyik vázlata a lengyel pavilonhoz   Forrás: artnews.com

David Bowie fia kritizálta az apja életéről készülő új filmet és közölte, hogy nem szerepelhet benne a néhai sztár egyetlen száma sem. Duncan Jones Twitter-üzenetében leszögezte: „a közönségen múlik, hogy akar-e majd egy életrajzi filmet látni Bowie zenéje és a család hozzájárulása nélkül”. A Stardust című film forgatása a tervek szerint júniusban kezdődik, a produkciót Gabriel Range rendezi. A fiatal Bowie-t Jonny Flynn játssza, feleségét, Angie-t pedig Jena Malone. A film Bowie 1971-es első amerikai útját idézi fel. Ez az élmény ihlette Ziggy Stardust figuráját, és a The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders From Mars című, 1972-es albumát. A Bafta-díjas rendező és producer Jones szerint sem a családdal nem konzultáltak a film alkotói, sem a produkció részleteiről nem tájékoztatták őket. Jones egy másik Twitter-bejegyzésében azt is közölte, hogy ha a The Sandman and Stardust írója, Neil Gaiman akarna egy életrajzi filmet írni, arra áldását adná. Rendezőként pedig Peter Ramseyt tudná elképzelni, aki egyebek mellett a Pókember: Irány a Pókverzum című animációs film alkotója. David Bowie 2016 januárjában hunyt el májrákban, két nappal utolsó albuma, a Blackstar megjelenése után.


Kép: Artmagazin 32. címlap

Források: dezeen.com, dazeddigital.com, artnews.com, MTI