HETI POP – Posztermúzeum New Yorkban, Jenny Holzer Bilbaóban és az első napfogyatkozás felvétele

Az Artmagazin Online felületén hetente egyszer, minden pénteken szemezgetünk az elmúlt időszak legmeghatározóbb, legpoposabb és legszínesebb képzőművészeti, dizájn- és társművészeti híreiből. Előtérbe kerülnek a divat, az építészet, a formatervezés, az urbanisztika vagy az aukciók eredményei, legfrissebb történései mind nemzetközi, mind hazai fronton.

 

Az USA első posztermúzeuma New Yorkban nyitja meg kapuit június 20-án. Az első kiállításon az Art Nouveau dizájner, Alphonse Mucha munkáiból mutatnak be egy kisebb szelekciót a német dizájnkollektíva, a Cyan válogatásában. A Poster House nevet viselő intézmény 15 000 négyzetméteren terül el Manhattanben – a múzeumnak otthont adó épület pedig három kiállítótérrel, gyermekeknek kialakított terekkel és interaktív kijelzőkkel ellátott hallal rendelkezik. Az intézmény már most 7000 darabos nemzetközi, régebbi korokból származó munkákból álló állandó gyűjteménnyel rendelkezik – emellett 1000 darab kortárs plakátot őriz.


Alphonse Mucha   Forrás: hyperallergic.com

A bilbaói Guggenheim Museum Jenny Holzer retrospektív kiállítást rendezett Thing Indescribable címmel. Az egészen szeptember 9-ig tartó kiállítás egyik legnagyobb különlegessége, hogy a műveiben sokszor szavakkal és a nyelv lehetőségeivel dolgozó művész költészetet vetíttet az intézmény szimbolikus épületére. A nagyjából 15 munkát és az alkotó 40 évét – az 1970-es évektől napjainkig – bemutató kiállítás többek között tragédiákról, igazságtalanságokról, korrupcióról is mesél, bemutatva ezzel azokat a kevésbé szép, de annál valóságosabb mindennapokat, amelyeket élünk.

A Poetic Revolution
Forrás: aestheticamagazine.com

A francia szenátus döntött a Notre Dame újraépítésének ügyében. Az április 15-i tüzet követően komoly kérdés volt, hogy az épület milyen formában kerül helyreállításra. A szenátus ezen a hétfőn elfogadta a francia állam felvetését, amely szerint az épület teljes mértékben olyan formában kerüljön helyreállításra, amilyen formában a tavaszi tűz előtt állt. Ez a döntés ellentétben áll a francia állam által kiírt dizájnpályázattal, amelyet annak érdekében írtak ki, hogy a helyreállítás kapcsán kortárs ötleteket fogadjanak. A jelenlegi vélemények szerint a helyreállítási munkálatok a 2024-es párizsi olimpia idejére fejeződnek be.

Digitálisan felújították és ingyenesen megnézhetővé tették az interneten az első, teljes napfogyatkozásról készített filmfelvételt, amit több mint száz évvel ezelőtt rögzítettek. Az eredeti felvételt Nevil Maskelyne amatőr brit csillagász, elismert bűvész és filmes készítette 1900. május 28-án az amerikai Észak-Karolina államban, ahová a Brit Asztronómiai Egyesület expedíciójának keretében érkezett. Maskelyne egy speciális teleszkópos adaptert készített a kamerájához, hogy fel tudja venni a csillagászati jelenséget. A szakemberek szerint ez az egyetlen ismert felvétel, ami fennmaradt Maskelyne-től. A több mint százéves felvételt a brit Királyi Asztronómiai Társaság archívuma őrizte és a Brit Filmintézet szakértői állították helyre és digitalizálták képkockáról képkockára haladva. A csaknem egyperces Solar Eclipse (1900) című felvétel ingyenesen megnézhető az interneten.

Források: hyperallergic.com, aestheticamagazine.com, disegnodaily.com, MTI
full_006354.png
HETI POP – Fiatalkori Michelangelo, új park az Eiffel-torony körül és újabb Banksy mű Velencében

Az Artmagazin Online felületén hetente egyszer, minden pénteken szemezgetünk az elmúlt időszak legmeghatározóbb, legpoposabb és legszínesebb képzőművészeti, dizájn- és társművészeti híreiből. Előtérbe kerülnek a divat, az építészet, a formatervezés, az urbanisztika vagy az aukciók eredményei, legfrissebb történései mind nemzetközi, mind hazai fronton.