HETI POP – Louvre-installáció, rovarházak, Christo új terve és plágiumgyanú

Az Artmagazin Online felületén hetente egyszer, minden pénteken szemezgetünk az elmúlt időszak legmeghatározóbb, legpoposabb és legszínesebb képzőművészeti, dizájn- és társművészeti híreiből. Előtérbe kerülnek a divat, az építészet, a formatervezés, az urbanisztika vagy az aukciók eredményei, legfrissebb történései mind nemzetközi, mind hazai fronton.

 

 

Múlt hétvégén a párizsi művész, JR a Louvre üvegpiramisát ölelte körül optikai illúzió alapú köztéri munkájával. A 400 önkéntes segítségével felállított átmeneti papírkollázsnak köszönhetően úgy tűnik, mintha az ikonikus üvegépület egy, a földbe ásott lyukból magasodna ki. Azonban a felállítást követően a munka nagyon hamar bomlani kezdett – erről a művész úgy nyilatkozott, hogy az alkotás szándékosan efemer, a projekt pedig a realitás és emlékek kapcsolatáról is szól, különös figyelmet szentelve az átmenetiség állapotának. Az installáció a The Secret of the Great Pyramid címet viseli és a piramis 30. évfordulója alkalmából készült.


Forrás: highsnobiety.com

Az amszterdami dizájner és építész, Angelo Renna 3D-printelt apró házakat gyártott a lakásainkban megtalálható rovarok számára. A Lesser houses címre hallgató projekt egyik célja, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy milyen sokféle, sokszor rejtett apró élőlény vesz minket körül minden nap. A sárga házikók biztonságos otthont kínálnak a rovaroknak és bogaraknak, akikből – ahogyan azt egy 2018-as biodiverzitást vizsgáló felmérés is mutatja – több mint százféle egyed él a közelünkben.

'lesser houses' are 3D printed habitats for the bugs and insects in your home
Forrás: designboom.com

Christo jövőre a párizsi Arc de Triomphe-ot csomagolja kékes-ezüstös textíliába – sejtetik azok a nemrégiben bemutatott tervek, amelyek szerint a művész hamarosan megvalósítja azt az ötletét, amely először hat évtizeddel ezelőtt merült fel. A 2020. április 6. és 19. között megvalósuló projekt alatt a híres párizsi építményt polipropilén borítja majd, az anyagot pedig egy piros zsinór fogja össze. A 2009-ben elhunyt Jeanne-Claude-dal közösen megvalósított Pont-Neuf becsomagolás után 35 évvel megvalósuló köztéri beavatkozás egy, a Pompidou Centerben Christo korai párizsi karrierjére fókuszáló kiállítás társeseménye. A tárlat 2020. március 18-án nyílik.


Forrás: frieze.com

Christian Silvain belga művész munkáinak plagizálásával vádolta meg az ismert kínai festőt, Je Jong-csingot, aki most ügyvédek segítségével próbálja tisztára mosni a nevét. A South China Morning Post hongkongi napilap keddi száma szerint a 61 éves Je Jong-csing a kínai művészvilágot megrázó botrány kirobbanása után három héttel tette közzé első nyilvános állásfoglalását az ügyben a Wechat közösségimédia-platformon. Je hangsúlyozta: több alkalommal sikertelenül próbált meg kapcsolatba lépni az őt plágiummal vádoló Silvainnel, hogy személyesen tisztázhassák az ügyet, így nem maradt más választása, mint hogy jogi úton mossa tisztára a nevét. A Kelet-Flandriában élő 69 éves Silvain a múlt hónapban a belga sajtónak panaszkodott arról, hogy Je mintegy 30 évvel korábban több festményét gyakorlatilag lemásolta, és ezek közül egy százszor annyiért kelt el, mint az eredeti mű. Silvain elmondta: Je festményei mind stílusukat, mind a felhasznált szimbólumokat tekintve megegyeznek az ő eredeti alkotásaival. Állítását bizonyítandó a belga szobrász és festő egymás mellé helyezve tett közzé képeket saját műveiről és Je Jong-csing munkáiról.


Bal oldalon Je Jong-csing, jobb oldalon Christian Silvain alkotása. Forrás: a belga RTBF tévécsatorna műsorából
 

Források: highsnobiety.comdesignboom.comfrieze.com, MTI