HETI POP – Szemétbe hajított ház, váratlan aukciós siker, drón-flotta, utazó animációk

Az Artmagazin Online felületén ezentúl hetente egyszer, minden pénteken szemezgetünk az elmúlt időszak legmeghatározóbb, legpoposabb és legszínesebb képzőművészeti, dizájn- és társművészeti híreiből. Előtérbe kerülnek a divat, az építészet, a formatervezés, az urbanisztika vagy az aukciók eredményei, legfrissebb történései mind nemzetközi, mind hazai fronton.

 

A London Festival of Architecture apropóján Richard Woods a Hoxton Square melletti szeméttárolók egyikébe hajította színes bungalló-sorozatának egy darabját. Pontosan miért? Hogy az arra járókat,  akik az alkotással találkoznak, párbeszédre késztesse a több európai nagyváros mellett Londont is egyre intenzívebben érintő dzsentrifikáció kérdéséről. Az Upgrade címet viselő installáció házikói a tavalyi Folkstone Triannial alkalmával debütáltak és jelen helyzetben is arra hívják fel a figyelmet, hogy vajon abban az esetben, hogyha egy teljes ház eldobható, akkor mennyiben egészségesek jelenkori építkezési szokásaink?


forrás: dezeen.com

Az Oklahoma Museum egyik kivételes kínai vázája, amely éveken keresztül az intézmény gyűjteményi raktárában pihent, most 14,5 millió dollárért kelt el a Christie’s Hong Kong-i aukcióján. A tulsai Philbrook Museum of Art számára 1960-ban ajándékozott 18. századi kínai váza eladásával befolyt összeg több száz újabb műtárgy megvásárlását teszi lehetővé a jövőben. A váza egy speciális egytételes aukción kelt el, az így megkeresett összeg azonban korlátozott felhasználású alapba került, tehát valójában csak a gyűjtemény bővítésére fordítható.


Az elárverezett, Qianlong időszakból (1736-1795) származó váza   forrás: news.artnet.com
Egyedülálló címlappal jelentkezik a Time magazin különszáma, amely a pilóta nélküli légi járművekkel foglalkozik. A képet az Intel drón-flottájával - amely egészen pontosan 958 darabot foglalt magába - készítették. Az Intel és a Time csapata együttműködésében valósult meg, így az ikonikus fejléc és a körülötte végigfutó vörös keret közel 1000 világító drón segítségével jött létre. A show egyedülálló volt az Egyesült Államokban, ez az első címlap, amit ilyen eszközökkel szerkesztettek, ami egyúttal ki is emeli a lapszám tartalmát: a technológia monumentális hatását és befolyását korunkban.
 

 

Cseh, lengyel, magyar és szlovák rövidfilmek láthat a közönség június 3-án, vasárnap Londonban a Regent Street Cinemában a Londoni Magyar Kulturális Központ szervezésében. Az elmúlt évek nemzetközi sikerei nyomán világszerte nő az érdeklődés a közép-európai filmek iránt, erre az igényre reagálva a Londoni Magyar Kulturális Központ a visegrádi országokkal együttműködve különleges filmeket kínál a brit moziba járóknak a V4-es magyar elnökség kulturális záróeseményeként. Egy napra cseh, lengyel, magyar és szlovák rövidfilmek foglalják majd el a vásznat az egyik legrangosabb londoni moziban, a Regent Street Cinemában. A válogatás nemcsak az elmúlt évek legjobb animációs- és rövidfilmjeibe enged bepillantást, de rajtuk keresztül talán a régiót is jobban megismerhetik a nézők. A mini filmfesztivált az animációs filmek nyitják délután egykor, három órától pedig az élőszereplős filmekkel folytatódik a program. Magyarországot Bognár Éva Katinka Hugo Bumfeldt című többszörös díjnyertes alkotása, valamint Andrasev Nádja A nyalintás nesze című filmje képviseli az animációs kategóriában, míg Freund Ádám Diák-Oscar-díjra jelölt Földiek című kisfilmjét az élőszereplős válogatásban láthatják a nézők.