HETI POP – Egy éjszaka a kínai nagy falon, szokatlan díjra jelölt képregény, süllyedő Le Corbusier

Az Artmagazin Online felületén hetente egyszer, minden pénteken szemezgetünk az elmúlt időszak legmeghatározóbb, legpoposabb és legszínesebb képzőművészeti, dizájn- és társművészeti híreiből. Előtérbe kerülnek a divat, az építészet, a formatervezés, az urbanisztika vagy az aukciók eredményei, legfrissebb történései mind nemzetközi, mind hazai fronton.

 

Védetté nyilvánított a madridi városvezetés egy olyan épületet, amely Robert Capa egyik közismert, spanyol polgárháborús fényképén szerepel. Az 1936-ban készült felvételen gyerekek láthatók egy lövedéknyomoktól lyukas, téglafalú épület előtt. A magyar származású világhírű fotóriporter képe a Regards és a Zürcher Illustrierte című újságok címlapján jelent meg. A Puente de Vallecasban található épület tulajdonosa már az ingatlan lebontását tervezte, amelyről tavaly ősszel tájékoztatta a bérlőket.  Az önkormányzat a védetté nyilvánítás után 500 ezer euróért tervezi kisajátítani az épületet, hogy polgárháborús múzeumot hozzon létre benne egy 258 négyzetméteres kiállítótérrel és konferenciateremmel. A városvezetés szerint ugyanis az ingatlannak polgárháborús emlékként szimbolikus értéke van.


Az említett Robert Capa fotó   forrás: The Guardian

A dániai Vejle fjordban rendezett Floating Art Festival névre hallgató müvészeti és építészeti eseményen Asmund Havsteen-Mikkelsen elsüllyesztett egy Le Corbusier épület másolatát. A Villa Savoya eredeti épületének méreteivel azonos arányban lemásolt épületmodell a Flooded Modernity címet viseli és a Brexit, valamint Donald Trump megválasztásának problémakörére reflektál. Hogyan? A lassan süllyedő modern építészeti remek azt hivatott szimbolizálni, ahogyan a modernitás értékeit szépen lassan felülírja a technológiától függő társadalom - gondoljunk csak a különböző technikai eszközökkel manipulált szavazásokra. A Vejle Museum szervezésében megvalósuló fesztivál keretein belül további kilenc köztéri alkotás debütált.


Asmund Havsteen-Mikkelsen: Flooded Modernity   Forrás: Dezeen

A nyilvántartások szerint nem találnak több mint 220 alkotást a brit parlament hozzávetőleg kilencezer darabos műgyűjteményéből. A parlament kollekciójának értékét legkevesebb 10 millió fontra becsülik, a katalógusban azonban 224 mű, köztük festmények, rézkarcok és nyomatok mellett a „hiányzik” szó szerepel. Az elveszett alkotások között van Robert Dighton festménye ifjabb William Pitt miniszterelnökről, a legfiatalabb, 24 éves korában kinevezett brit kormányfőről vagy épp William John MacLeod egy második világháborús olajképe. Nem találják John Stanton Ward egy rajzát, amely egy ajtónállót ábrázol a Lordok Házában. A művész munkái rendre több ezer fontért cseréltek gazdát a múltban.  A parlamenti kurátorok az adatbázis hibáira hivatkoznak az ügyben, elismerték azonban, hogy nem tudják, ellopták-e a műveket. A szakemberek szerint a „hiányzik” megjelölés még az 1980-as évekből maradt hátra, amikor jóval kevésbé volt megbízható a nyilvántartás.


A brit parlament   Forrás: flickr

Hosszú évek óta most először négy szerencsés egy teljes éjszakát tölthet el a kínai nagy fal őskori szakaszán kialakított luxus Airbnb szálláson. A világ hét csodájának egyikén kialakított, 360 fokos panoráma-kilátással rendelkező lakosztályt kiélvezők nemcsak csillagnézésen, hanem a kínai kultúra sokszínűségét reprezentáló, több fogásos gourmet vacsorán is részt vehetnek. A cég nyereményjátéka egészen augusztus 11-ig tart, jelentkezni a honlapon lehet, egy egyszerű kérdés megválaszolásával: miért lehet érdemes a kulturális barikádok lerombolásán fáradoznunk?


Forrás: Designboom

1995-ben Meredith Bergmann egy film díszletén dolgozva vette észre, hogy a Central Parkban nincs olyan szobor, ami nem képzeletbeli, valós, hús-vér női alakot ábrázolna. Az említett területen az egyetlen női szereplőt mintázóköztéri munka egy Alíz csodaországban kompozíció volt. Az akkoriban feltett, hol vannak a nők kérdésre most, huszonhárom évvel később született meg az igazi reakció: 2020-ban éppen Meredith Bergmann tervei mentén állítanak majd Elizabeth C Stantonre és Susan B Anthonyra, a nők szavazati jogaiért évtizedekig küzdő szüfrazsettekre emlékező bronz szobrot. A jó hír mellett a mai napig érdekes információ, hogy egész New York területén csupán öt valódi női szereplőnek - tehát nem Alíznak és hozzá hasonló, inspiráló képzeletbeli alaknak - emléket állító szobor áll, miközben az utcákon több mint 145 férfiakra emlékező köztéri alkotás kapott helyet.


A tervezett szobor makettje   Forrás: Guardian

Először jelöltek rajzolt regényt a Man Booker-díjra. Nick Drnaso Sabrina című képregényalbuma egy eltűnt lányról szól, aki után hátramarad egy videófelvétel, benne nyomokkal az eltűnéséről. A Man Booker-díjra rekordszámú, 171 nevezés érkezett idén. Az ebből kiválogatott 13 esélyes között hat író szerepel az Egyesült Királyságból, három az Egyesült Államokból, kettő Írországból és kettő Kanadából. Az 50 ezer font pénzjutalommal járó Man Booker-díjat korábban V.S. Naipaul, Salman Rushdie, Margaret Atwood és Hilary Mantel is elnyerte. Eredetileg brit, ír és a brit Nemzetközösséghez tartozó országok írói részesülhettek az elismerésben, 2013-ban azonban megváltoztatták a szabályokat. Azóta minden angol nyelven alkotó jelölhető a díjra, ha a művük megjelent az Egyesült Királyságban. Az idei díj esélyeseinek szűkített hatos listáját szeptember 20-án, a győztest október 16-án jelentik be.


A könyv borítója   Forrás: Guardian

 

Forrás: The Guardian, Dezeen, Frieze, Designboom, The Guardian, The Guardian