HETI POP – Újrahasznosított élelmiszerek, szürreális videók, költöző szobor és Toulouse-Lautrec Pekingben

Az Artmagazin Online felületén hetente egyszer, minden pénteken szemezgetünk az elmúlt időszak legmeghatározóbb, legpoposabb és legszínesebb képzőművészeti, dizájn- és társművészeti híreiből. Előtérbe kerülnek a divat, az építészet, a formatervezés, az urbanisztika vagy az aukciók eredményei, legfrissebb történései mind nemzetközi, mind hazai fronton.

 

Izelinde van Doleweerd kidobásra ítélt ételmaradékokat hasznosít újra és 3D nyomtató segítségével nassolnivalókat hoz létre belőlük. Az eindhoveni University of Technology végzős hallgatója egy kínai székhelyű céggel együttműködve készíti a például lila édesburgonyát és rizst alapanyagul használó nassolnivalókat. A projekt az Upprinting Food címet viselő egyetemi kutatás folytatása, amelyben már nem csak tipikusan Hollandiában pazarolt ételek szolgálnak alapanyagul. Izelinde van Doleweerd mára már kínai hozzávalókat is alkalmaz. És hogy mindez hogyan készül? Izelinde felforralja a zöldségeket és a gyümölcsök héját, mellé kenyeret szárít vagy éppen főtt rizst használ. Mindezeket az alapanyagokat összezúzza, pépesíti, a paszta így printelhetővé, majd kisüthetővé válik.


3D nyomtatott étel   forrás: dezeen.com

A híres tenor, Anthony Roth Costanzo különleges előadást készített elő. Miközben ő és az őt támogató zenekar a színpadon adja elő repertoárját, a háttérben speciális, erre az alkalomra készített videók szórakoztatják a közönséget. Az érdekesség pedig nem más, minthogy a rövidfilm sorozatot a szürreálisan giccses Toiletpaper Magazine alapítói, Maurizio Cattelan és Pierpaolo Ferrari készítették – egy 12 fős kreatív csapat segítségével. A bizarr videókból álló kilenc részes sorozat – amelyek közül hármat készített a Toiletpaper párosa – nem csupán a helyszínen, hanem az interneten is élvezhetőek.


 

Deborah Kass 2015-ös, az interneten is híres OY/YO című szobra a Brooklyn Museum elé költözik. A két és fél méter magas köztéri szobor az évtizedek óta aktív szobrász egyik leginkább megosztó alkotása. A sárga szobor átköltöztetésének apropója a Something to Say címet viselő kiállítás, amely az intézményben lesz látogatható.


Deborah Kass szobra   forrás: hyperallergic.com

A pekingi Beijing Fine Art Academyn mutatkozik be a Szépművészeti Múzeum Toulouse-Lautrec-kollekciójából válogatott kiállítás, amely november elejéig lesz látható a helyszínen. A Toulouse-Lautrec világa című, 90 litográfiát bemutató tárlat a francia művész első átfogó kiállítása a kínai fővárosban. A vasárnap nyílt tárlat négy fejezetben: a Párizsi éjszakák, az Éjszakai nők, a Színház és a Plein-air témakörök köré csoportosítva mutatja be a francia művész életművét nyomatokon és litográfiákon keresztül. A Szépművészeti Toulouse-Lautrec anyagával három évvel ezelőtt a római Museo dell'Ara Pacis falai között is találkozhatott a külföldi közönség. Az akkori tárlat a 2014-ben Budapesten, a művész születésének 150. évfordulójára rendezett kiállítás újragondolt változata volt.


forrás: papageno.hu

Források: dezeen.com, designboom.com, hyperallergic.com, MTI