HETI POP – A Prado és a Guggenheim születésnapja, pamutfonalból készült agy és wellnessközpont-installáció

Az Artmagazin Online felületén hetente egyszer, minden pénteken szemezgetünk az elmúlt időszak legmeghatározóbb, legpoposabb és legszínesebb képzőművészeti, dizájn- és társművészeti híreiből. Előtérbe kerülnek a divat, az építészet, a formatervezés, az urbanisztika vagy az aukciók eredményei, legfrissebb történései mind nemzetközi, mind hazai fronton.

 

Dr. Karen Norberg pszichiáter egy anatómiailag korrekt, kötött emberi agy modelljével bővítette a már meglévő, az agyat középpontba helyező művészeti projektjét. A doktornő egy éven keresztül dolgozott az emberi test legbonyolultabb felépítésű szervének replikálásával. A pamutfonalból kötött szerv másfélszer nagyobb, mint a valódi szerv – sőt a doktornő kicipzárózhatónak tervezte, így az érdeklődők előtt az agy ritkán vizsgálható és megfigyelhető részei is feltárulhatnak.


Forrás: designboom.com

A madridi Prado múzeum egy új emojival rukkolt elő a Twitteren az intézmény 200. születésnapja alkalmából. Az El Greco híres spanyol nemes mandzsettás ingujjával díszített empji használatához a #Prado200-at kell begépelni, és máris előjön a különleges, fodorral felruházott, hüvelykujjat ábrázoló ikon.


El Greco: The Nobleman with his Hand on his Chest (1580 körül). Forrás: news.artnet.com

A New York-i Solomon R. Guggenheim Museum is évfordulóhoz közeledik, hiszen 2019-ben lesz 60 éves az intézmény. Az évforduló apropóján a múzeum jövőre a hét minden napján nyitva tart majd. Az  ikonikus, Frank Lloyd Wright álta tervezett épületben február elején – majd minden hónap első keddjén – Csendes éjszakák című projekttel is készülnek, amikor a múzeumban egy órára (este 7-től 8 óráig) teljes csendet biztosítanak a látogatóknak.


Fotó: Scott Unrein / flickr

Az amerikai rapper, Childish Gambino az Adidas Originals csapatával együttműködésben egy multi-érzéki welnessközpontot hozott létre, amely az aucklandi Pharos zenei fesztiválon debütált. A hatalmas, három részből álló installáció célja, hogy a fesztivált látogató közönség relaxálás közben léphessen kapcsolatba egymással. A leginkább tömegekkel és sorbanállással jellemzett közösségi eseményeken üdítő élményt jelenthet a fehér, kék és piros szobákból álló Newcastle Wellness Centre névre hallgató projekt.


Forrás: dezeen.com

Források: designboom.com, artnet.com, artnews.com, dezeen.com