HETI POP – Botrányos Banksy kiállítás, digitalizált szobrok és a legkifejezőbb arcú robot

Az Artmagazin Online felületén hetente egyszer, minden pénteken szemezgetünk az elmúlt időszak legmeghatározóbb, legpoposabb és legszínesebb képzőművészeti, dizájn- és társművészeti híreiből. Előtérbe kerülnek a divat, az építészet, a formatervezés, az urbanisztika vagy az aukciók eredményei, legfrissebb történései mind nemzetközi, mind hazai fronton.

 

Banksy Instagram posztja szerint sms-ben szerzett tudomást moszkvai egyéni kiállításáról. A majdnem 25 dolláros, azaz 7000 forint körüli belépőjeggyel látogatható tárlat a látszat szerint a street artist beleegyezése nélkül került megrendezésre. A moszkvai Central House of Artists épületében rendezett egyéni retrospektív Banksy kiállítás intézményének honlapja szerint a kiállítótérbe lépve nagyjából 100 munka tekinthető meg - eredeti és egyedi munkák, ritka nyomatok, három dimenziós alkotások és fotográfiák egyaránt. A júniusban nyílt, nagy valószínűséggel Banksy beleegyezése nélkül megvalósuló kiállítás nem az első alkalom, amikor művészeti intézmények hasznot húznak a street artist életművéből - kérdés azonban, hogy az Instagram poszton kívül várható-e újabb alkotásban manifesztálódó reakció mű a világhírű street artisttól?


Forrás: instagram.com

Körbeforgatható, részletes 3D modellek formájában digitalizálták a firenzei Uffizi Galéria széles szoborgyűjteményét. Az Indiana University informatikus és művészettörténész hallgatóival együttműködésben megvalósult projekt résztvevői öt éven keresztül dolgoznak a régi, nagy mesterek alkotásának digitális verzióin. A weboldal augusztus hetedikén indult - itt a teljes szobrok mellett szobortöredék között is böngészhetünk.A 2016-ban indult, öt évig tartó együttműködés célja, hogy végül az Uffizi, a Pitti palota és a Boboli kertek teljes görög és római szoborgyűjteménye elérhető legyen online - ebből jelenleg 300 modell, azaz a munkák nagyjából fele tekinthető meg. A szobrok digitalizációja egészen 2020-ig zajlik az Uffizi Villa Corsiniben lévő raktárában.


Forrás: hyperallergic.com

A vancouveri SIGGRAPH látogatói találkozhattak először a világ legkifejezőbb arcú robotjával - sőt, még interakcióba is léphettek vele. A robot hatalmas szemei és animálódó szemöldökei segítségével a vele szemben álló ember arckifejezésének szinte pontos mását képes magára ölteni. A japán alkotó, Takayuki Todo által formázott, kedves kislányra hasonlító fehér gyermeki arc még valós szemkontaktus megteremtésére is képes - amikor a játék emberi résztvevője pedig szeretne kilépni a szemkontaktusból, a robot leköveti tekintetét. Az első tapasztalatok alapján a kedves, leginkább mesefigurához hasonló arc inkább szimpátiát vált ki a robottal találkozókból, mintsem a rideg technológiai világgal szembern gyakran tapasztalt ellenszenvet - így még az is előfordulhat, hogy hosszabb távon terápiás célokra használják fel a most bemutatott robot újabb verzióit.


Forrás: designboom.com

Forrás: vimeo.com

Forrás: hyperallergic.comhyperallergic.comdesignboom.com

Nyitókép: digitalsculpture-uffizi.org