HETI POP – Anish Kapoor Velencei palotát újít fel, íme a Tate 2022-es programja és megmenekült Michael Heizer műve

Anish Kapoor Velencében nyit kiállítóteret és stúdiót. Az új intézmény, azaz az Anish Kapoor Foundation központjának friss helyszíne a 18. századi, erre a célra felújított, jelenleg felettébb lepusztult állapotban lévő és a Cannaregio-csatornára nyíló Palazzo Manfrin lesz. Az építkezés terveit idén hagyta jóvá az olasz város vezetése – így 2022-ben megnyílhat az Anish Kapoor műveit bemutató állandó kiállítás. A kiállítások mellett itt lesz majd a nemzetközileg elismert kortárs művész stúdiója – valamint a tervek szerint egy tárlat keretein belül 2022 áprilisában itt debütálnak majd Kapoor a legfeketébb feketéből készült VantaBlack szobrai is. Az állandó és ideiglenes kiállításoknak teret adó termek, valamint a művész stúdiója mellett az épületben lesz még könyvesbolt és edukációra alkalmas tér is.

Palazzo priuli manfrin venice

A Palazzo Manfrin épülete

A Tate a napokban jelentette 2022-ben nyíló kiállításait. 2022 őszén az Art Institute of Chicago intézményével együttműködésben The Basket of Apples (Egy kosár alma) címmel nyílik majd Paul Cézanne életmű-kiállítás a Tate Modern épületében. A februárban szintén a Tate Modernben nyíló Surrealism Beyond Borders (Szürrealizmus a határokon túl) című tárlat arról mesél majd, hogy a szürrealizmus hogyan nőtte ki magát nemzetközi mozgalommá. A Tate Britain Walter Sickert kiállítást rendez majd – a tárlat többek között a festő Edgar Degas-hoz fűződő kapcsolatáról, valamint a fotográfia művészetére gyakorolt hatásáról mesél majd. Tavasszal a Tate Britainben a brit kortárs képzőművész, Cornelia Parker kiállítása lesz látható, a Tate St Ives-ben pedig ősszel Barbara Hepworth tárlatot láthatunk.

Paul cezanne

Paul Cézanne: The Basket of Apples, 1893 körül, forrás: theartnewspaper.com

Mégsem valósul meg az a napelem farm, amely miatt veszélybe került volna Michael Heizer Double Negative című land art alkotása. A mű érdekében a nevadai helyszín lakosai tüntettek – hiszen tartottak attól, hogy a kialakítani tervezett farm betolakodna az 1969-es alkotás területére. Létrehozásakor a mű megszületéséhez több mint 240 000 tonna sivatagi homokkő dinamit és buldózerek segítségével történő átmozgatására volt szükség. A Double Negative a műgyűjtő Virginia Dwan finanszírozásával jöhetett létre – aki 1984-ben a Museum of Contemporary Art in Los Angeles gyűjteményének ajándékozta az alkotást.

Double negative artwork

Michael Heizer: Double Negative, 1969, forrás: theartnewspaper.com

Források: theartnewspaper.comtheartnewspaper.comtheartnewspaper.com

full_006417.png
HETI POP – Kanye West házakat bont, friss Jenny Holzer-mű és megnyílt Maurer Dóra solo show-ja a Tate Modernben

Az Artmagazin Online felületén hetente egyszer, minden pénteken szemezgetünk az elmúlt időszak legmeghatározóbb, legpoposabb és legszínesebb képzőművészeti, dizájn- és társművészeti híreiből. Előtérbe kerülnek a divat, az építészet, a formatervezés, az urbanisztika vagy az aukciók eredményei, legfrissebb történései mind nemzetközi, mind hazai fronton.

 

full_006406.png
HETI POP – Volkswagen vs. Ai Weiwei, zöld Tate, egy kevésbé sikeres űraukció és a James-Simon-Galerie

Az Artmagazin Online felületén hetente egyszer, minden pénteken szemezgetünk az elmúlt időszak legmeghatározóbb, legpoposabb és legszínesebb képzőművészeti, dizájn- és társművészeti híreiből. Előtérbe kerülnek a divat, az építészet, a formatervezés, az urbanisztika vagy az aukciók eredményei, legfrissebb történései mind nemzetközi, mind hazai fronton.