HETI POP – Brâncuși-szobor Párizsban, tényleg mindjárt nyita legújabb Guggenheim és Goya-show Bázelben és Goya Majái

A párizsi Montparnasse temetőben marad Constantin Brâncuși Csók címet viselő szobra. A temető egyik sírján található művel kapcsolatos mostani döntés egy egy évtizede zajló jogi vitát zár le. Idén júliusban a francia bíróság úgy ítélte meg, hogy a márványszobor történelmi emlékmű és a sír szerves alkotóeleme, így nem távolítható el a temetkezési területről. A döntésnek azért van nagy jelentősége, mert a sírba temetett nő orosz örökösei több mint egy évtizede igyekeztek engedélyt szerezni arra, hogy a művet Oroszországba vigyék. A szobrot 1909-ben viszonylag alacsony áron, kétszáz frankért rendelte meg a román doktor, Solomon Marbais, hogy az volt szerelme, a saját életét kioltó orosz diák, Tatiana Rachevskaïa sírját díszítse. A szobor, amely két ölelkező szerelmes alakot ábrázol, azóta a temető egyik legnépszerűbb attrakciójává vált és évente több ezer Brâncuși-rajongó látogatja meg.

Dsc02323

Constantin Brâncuși: Csók

Úgy tűnik, hogy 2026-ban nyílik meg Abu Dhabiban a Frank Gehry által tervezett Guggenheim Museum. A projekt jelentős késéssel halad, hiszen az új múzeum létrehozásának hírét 2006-ban jelentették be, ezt követően először 2012-ben, majd 2017-ben nyitotta volna meg kapuit. A múzeum a maga majdnem harmincezer négyzetméterével az eddigi legnagyobb Guggenheim-csoportba tartozó intézmény lesz. Az intézmény tizenkét éve kezdte meg gyűjteményezését a régióban és a világon – az 1965 utáni időszakra fókuszálva. Az öt év múlva nyíló múzeum gyűjteménye jelenleg nagyjából hatszáz művet számlál.

Architecture ad exterior rendering north view16 9 ratio

A múzeum látványterve, forrás: theartnewspaper.com

Francisco José de Goya kiállítás nyílik a nem is olyan régen Olafur Eliasson helyspecifikus installációjának is otthont adó svájci Fondation Beyelerben. A spanyol művész több mint hetvenöt művét bemutató kiállítása jövő hónapban nyílik – a tárlaton pedig többek között a madridi Prado épületéből is érkezik egy híres műalkotás. A Felöltözött Maja című festmény látható lesz, míg a Meztelen Maja nem – köszönhetően annak, hogy a második mű annyira fontos része a Prado állandó kiállításának, hogy az intézmény még egy kölcsönzés erejéig sem szeretne megválni tőle. A szóban forgó festmény páros kapcsán sok spekuláció ismert – az azonban biztos, hogy a képeket Manuel Godoy herceg rendelte meg és a két verzió közül a meztelen női testet ábrázoló festmény készült el hamarabb, 1795 és 1800 között. A svájci Goya kiállításon a már említett hetvenöt festmény mellett ötven rajzot és ötven nyomatot láthat majd a közönség.

Ab21 mb goya 01yes

Goya: Meztelen Maja (1795-1800), forrás: theartnewspaper.com

Október 7-17. között a Művész moziban, majd Debrecenben, Pécsett és Szegeden rendezik meg az immár 10. Szemrevaló│Sehenswert Filmfesztivált. A Svájci Nagykövetség, az Osztrák Kulturális Fórum és a Goethe Intézet közös filmhete a német nyelvterület legfrissebb filmjeiből ad ízelítőt, ezúttal is eredeti nyelven, magyar felirattal. Idén tizenkét, túlnyomó részt díjnyertes alkotást vetítenek, köztük két Ezüst Medvével méltatott filmet, az Én vagyok a te embered című romantikus sci-fi vígjátékot és Christian Petzold filmjét, a Hableányt, de láthatjuk majd Svájc idei Oscar-nevezettjét, a Húgocskámat, az Arthur & Claire-t Josef Haderrel, és A saját lifttel a pokolba című filmet Daniel Brühl rendezésében és főszereplésével. A filmek Ooktóber 18-26. között országosan a Művész Távmoziban lesznek elérhetőek. A jegyek elővételben már szeptember 30-tól megvásárolhatóak.

Saját lifttel a pokolba nebenan ©warner bros. reiner bajo

Részlet A saját lifttel a pokolba című filmből

Források: artnews.comtheartnewspaper.comtheartnewspaper.com