HETI POP – Filmen a berlini Mäusebunker, megújult Fragonard hintája és az Iparművészeti Múzeum épületének születésnapja

Film készült a berlini Mäusebunkerről – Natha Eddy Battleship Berlin címet viselő negyven perces filmje a brutalista laboratórium épület megmentésére irányuló kísérleteket dokumentálja és most a König Galerie weboldalán is megtekinthető. A film a jelenleg lebontásra ítélt épület kapcsán felbukkanó mindkét tábort bemutatja: azokat is, akik küzdenek a megőrzéséért és azokat is, akik könnyű szívvel hagynák, hogy a beton épület megsemmisüljön. A szóban forgó és eredetileg állatkutatások helyszínének szánt épületet német építészek, Gerd és Magdalena Hänska tervezték. A Mäusebunkert 1971 és 1981 között építették, és 2010 óta nincs használatban – veszélybe azonban csak most került, de a lebontása ellen szervezett megmozdulásoknak köszönhetően megsemmisítése egyelőre nem kezdődött meg. A Battleship Berlin nem csak az épület körül kialakult helyzetet, hanem magát az épületet is részletesen dokumentálja, így azoknak is izgalmas lehet, akik a közeljövőben nem utaznak Berlinbe – és talán már sosem fogják tudni megnézni a Mäusebunkert.

Img 4679 copy 600x600

A Mäusebunker, forrás: koenig.art

Restaurálták Jean-Honoré Fragonard A hinta című 1768-as festményét. A híres rokokó művet – ami a londoni Wallace Collection része – megtisztították, így sok apró, eddig ismeretlen részlet került felszínre. A tisztítási folyamat során az évek során elsötétült lakkréteg, valamint a korábbi, mára elszíneződött retusálások kerültek eltávolításra, ennek köszönhetően a kép középpontjában álló női alak talán még az eddig ismertnél is cinkosabbnak és érzékibbnek tűnik, valamint ruhájának rózsaszíne még erősebben kiugrik a háttér zöldes-kék árnyalatából. Sajnos a mai napig nem tudjuk, hogy a festményt ki rendelte – Charles Collé drámaíró memoárjából annyit tudunk csupán, hogy a megrendelő része lehetett a királyi udvarnak.

574px fragonard the swing

Jean-Honoré Fragonard: A hinta, 1768, forrás: Wikimedia Commons

125 éves az Iparművészeti Múzeum épülete. A millenniumi ünnepségek záróakkordjaként 1896. október 25-én, azaz 125 éve tartották az Országos Magyar Iparművészeti Múzeum és Iskola zárókő-letételi ünnepségét, amelyen I. Ferenc József osztrák császár és magyar király is részt vett. Az uralkodó szárnysegédje által vezetett napló szerint a király rövid ideig tartózkodott a múzeumban: reggel 10 órakor Erzsébet királynéval misét hallgatott a Várban, majd 11 órakor részt vett a múzeumi ünnepségen. A múzeumból 11:45-kor visszatért a Várba a délben kezdődő ebédre. Az épület ünnepélyes felavatását eredetileg a millenniumi ünnepségek záróakkordjaként 1896. október 11-re tűzték ki, de az építkezés csúszása miatt el kellett halasztani. Mivel a millenniumi ünnepségsorozat október 31-én zárult, 1896. október 25-én Ferenc József császár felavatta az épületet, bár – mint azt a tervek és iratok adataiból kiderül, és mint ahogyan azt Weinwurm Antal a megnyitás alkalmából készített fotói is tanúsítják – a villanyszerelés, a belső festés és a berendezés még hiányzott.

Flt 4897

Forrás: imm.hu

Források: dezeen.comtheartnewspaper.comimm.hu