HETI POP – Gerhard Richter tervei, elmarad a FIAC, elkészült a Kisszebeni főoltár és csúszik a Sagrada Família befejezése

Gerhard Richter interjút adott a német Monopol magazinnak – a beszélgetés során több minden felmerült, többek között az is, hogy Richter kifejezetten elégedett a Tholeyban található Abbey Church új kórusablakainak kivitelezésével, amiknek terveit maga készítette. Az ablakok felavatásán nem tudott jelen lenni, de fényképeken látta már a végeredményt. Emellett az is felmerült a beszélgetésben, hogy nagy valószínűséggel nem fog már nagy méretű festményeket készíteni, csodának kellene történnie hozzá. A kisebb méretű munkák érdeklik mostanában, rajzolni szeretne és kiállításdizájnokon dolgozni. 

54389511 401

Forrás: dw.com

A párizsi FIAC szervezői úgy döntöttek, hogy nem tartják meg az idei képzőművészeti vásárt, mert a koronavírus terjedése ellen bevezetett biztonsági intézkedések mellett nem tudnának olyan minőségű eseményt szervezni, ami találkozna a résztvevők és látogatók elvárásaival. Azok a galériák, akik részt vettek volna a vásáron, teljes pénzvisszatérítésben részesülnek. A FIAC, ami eredetileg október 22–25. között lett volna megtartva nagyjából 190 résztvevő galériával, végül 2021 októberében kerül megrendezésre.

Gettyimages 862838474 1024x683

Forrás: news.artnet.com

Hetvenöt év felújítási munkálatai után újra teljes pompájában látható a felújított Kisszebeni főoltár a Nemzeti Galériában. A középkori Magyar Királyság egyik legnagyobb és leggazdagabb díszű szárnyas oltárát a 2. világháború idején láthatta utoljára a nagyközönség, felújítása 1954-ben kezdődött el és 2020 nyarán fejeződött be. A főoltár szeptember 24-től tekinthető meg a Magyar Nemzeti Galéria Késő gótikus szárnyasoltárok című kiállításán.

A koronavírus-járvány miatt nem készül el 2026-ra a barcelonai Sagrada Família bazilika. Az építési munkálatok márciusban leálltak, és a kényszerű bezárás, valamint a csökkent látogatószám miatt jelentős bevételtől estek el. Az ikonikus épületet évente mintegy 4,5 millióan látogatják. Míg tavaly júliusban naponta átlagosan 15 600 turista váltott belépőjegyet, addig idén ugyanebben a hónapban mindössze kétezren jártak a bazilikában. Erre az évre 103 millió eurós bevétellel terveztek, amelyből 55 millió eurót fordítottak volna az építkezésre, ehhez képest most arra számítanak, hogy a bevételek nem haladják meg a 17 millió eurót az év végéig. Az eredeti elképzelés az volt, hogy hat év múlva, a tervező Antoni Gaudí halálának századik évfordulója alkalmából adják majd át az elkészült épületet. A katalán modernizmus jelképének számító, gótikus és szecessziós elemeket egyénien ötvöző bazilikának jelenleg 8 befejezett tornya van, ha kész lesz, összesen 18 tornya magasodik majd a környező házak fölé.

201912 temple exterior 010

Forrás: blog.sagradafamilia.org/

Források: monopol-magazin.de, news.artnet.com, MTI

full_005934.png
HETI POP – A legdrágább kortárs képzőművész, fluoreszkáló oroszlánok és lenyűgöző könyvtárak

Az Artmagazin Online felületén hetente egyszer, minden pénteken szemezgetünk az elmúlt időszak legmeghatározóbb, legpoposabb és legszínesebb képzőművészeti, dizájn- és társművészeti híreiből. Előtérbe kerülnek a divat, az építészet, a formatervezés, az urbanisztika vagy az aukciók eredményei, legfrissebb történései mind nemzetközi, mind hazai fronton.

 

full_006032.png
HETI POP – Aukciós tolvajok, rekord a biennálén és Olafur Eliasson környezetbarát matricái

Az Artmagazin Online felületén hetente egyszer, minden pénteken szemezgetünk az elmúlt időszak legmeghatározóbb, legpoposabb és legszínesebb képzőművészeti, dizájn- és társművészeti híreiből. Előtérbe kerülnek a divat, az építészet, a formatervezés, az urbanisztika vagy az aukciók eredményei, legfrissebb történései mind nemzetközi, mind hazai fronton.