HETI POP – Hamarosan kész Zaha Hadid épületek, bezáró múzeumok és alacsonyabban az Uffizi festményei

2022-ben három Zaha Hadid – és irodája – által tervezett közel-keleti épület nyílik meg. Az építész, aki 65 éves korában, 2016-ban hunyt el több befejezetlen projektet hagyott maga után – köztük néhányat a Közel-Keleten, amelyek most lezárásukhoz közelednek. A három szóban forgó épület a rijádi King Abdullah Financial District metrómegálló, a Bee’ah központja az Egyesült Arab Emírségekben és a Central Bank of Iraq épülete – ezek a Vanity Fairben nemrég megjelent cikk szerint hamarosan átadásra kerülnek. Míg a marokkói Rabatban épített Grand Théatre de Rabat éppen most készült el. A Hadid és irodája iránti érdeklődés az arab ügyfelek körében karrierje utolsó évei alatt nőtt meg igazán. Az építészmek, aki Bagdadban született, arab projektjei lehetőséget kínáltak arra, hogy újra kapcsolatba lépjen azzal a régióval, amelyet akkor hagyott hátra, amikor a 1970-es években az Egyesült Királyságba utazott, hogy építészetet tanuljon.

Zaha

A Grand Théatre de Rabat 3D terve, forrás: designboom.com

A koronavírus miatt ismét egyre több európai ország múzeumai zárják be időlegesen kapuikat – ezzel pedig a szezonra tervezett nagy nevű siker-kiállítások is zárva tartanak egy ideig. Hogy csak egy példát említsünk: a bécsi Kunsthistorisches Museum nagy érdeklődésre számot tartó Tiziano kiállítása sem látogatható – egyelőre úgy tűnik december 13-ig. A múzeum addig is virtuális körbejárással készült, erre honlapjukon vásárolható belépő. Németországban első körben december 12-ig tartanak zárva a szászországi múzeumok – így az általunk is többször ajánlott drezdai Vermeer kiállítás is zárva tart. Ez a kiállítás az eredeti tervek szerint 2022. január 2-ig tart nyitva – a dátum pedig úgy tűnik nem módosítható, mivel a kiállítás egy utazó verziója a hónap második felében Japánban nyílik majd meg.

Klein palma bella madrid thyssen bornemisza

Tiziano: Palma il Vecchio, 1518-20, Madrid, Museo Nacional Thyssen-Bornemisza © Museo Nacional Thyssen-Bornemisza, Madrid

Az Uffizi szakmai csapata úgy döntött, hogy ismét alacsonyabbra, azaz a gyerekek szemmagasságába helyez át néhány reneszánsz remekművet – sőt, a gyerekekre fókuszáló kezdeményezés részeként létrehoztak egy olyan teremőr csapatot, akiknek az a feladata, hogy a legfiatalabb korosztály kérdéseire válaszoljanak. A múzeum csütörtökön mutatta be UffiziKids névre hallgató új programját, amelybe azért vágtak bele, mert 2019-ben több mint 1100 gyerek látogatót fogadtak az intézményben. A negyven fős speciális teremőr program önkéntes alapon működik – a múzeum bármelyik teremőr alkalmazottja csatlakozhat a kezdeményezéshez.

38abe36805b3ce210ef566987beebb0ff39a2b84 1600x1542

2019-ben egy Beato Angelico mű vált elérhetőbbé a fiatal látogatók számára, forrás: theartnewspaper.com

Forrás: artnews.comartnews.comtheartnewspaper.com