HETI POP – Homár ruha Párizsban, megkerültek a Pierre Soulages lakásából ellopott művek és beporzókat támogató AI működik Londonban

A római születésű divattervező, Elsa Schiaparelli munkásságát bemutató kiállítás nyílt a párizsi Musée des Arts Décoratifs-ban. A 2023 januárjáig látható, Shocking! The Surreal World of Elsa Schiaparelli című kiállítás az innovatív divattervező szürrealista művészekkel – Salvador Dalí, Jean Cocteau és Man Ray – folytatott együttműködéseit is bemutatja, miközben elmondja annak a történetét, hogy Schiaparelli kollekcióira hogyan hatott az 1920-as és 30-as évek párizsi avantgárdja. A kiállítás egy teljes terme a tervező Dalíval folytatott együttműködésére összpontosít, nyomon követve a két alkotó botrányok és provokációk iránti közös rajongását. A duó legismertebb közös munkája az 1937-es Lobster Dress – egy krémszínű selyem estélyi ruha, amelyet egy petrezselyemmel meghintett vörös homár díszített. A darab egyike annak a tizennyolc ruhának, amit Schiaparelli Wallis Simpsonnak tervezett Windsor herceggel kötött házassága alkalmából a trónról való lemondását követően.

6cc541ee3f1f41d75e28a46813192b67f5218297 1600x2221 1

© Philadelphia Museum of Art

Hét embert ítéltek el Párizsban, mert betörtek Pierre Soulages lakásába, ahonnan több művet elloptak, miközben a művész aludt. A betolakodók nyolc festményt loptak el együttesen két millió euró értékben, köztük a francia festő két alkotását. A büntetés hat hónaptól négy évig terjedő szabadságvesztésre terjedhet ki, bár azt a személyt, akire a legsúlyosabb büntetést szabták ki még mindig keresi a rendőrség. A rablás 2020. július 28-án éjszaka történt, a tolvajok egy nyitott ablakon keresztül surrantak be Soulages lakásába. A betörő csoportot a térfigyelő felvételeknek és egy szemtanú által róluk készített fotónak köszönhetően azelőtt elfogták, mielőtt eladták volna a festményeket. A csoport a rendőrség nyomásának engedve a nyolc ellopott festményből hatot visszaadott, a fennmaradó két művet pedig a gyanúsítottak ingatlanjaiban végzett házkutatások során találták meg.

Att00845 1024x683

Pierre Soulages, forrás: zestandcuriosity.com

Alexandra dasiy ginsberg pollinator pathmaker serpentine galleries uk design dezeen 2364 col 0 1704x1010 1

Forrás: dezeen.com

Alexandra Daisy Ginsberg megalkotta a Pollinator Pathmaker nevű digitális mesterséges intelligencia eszközt, amelynek segítségével a méhek és rovarok számára szeretne minél élhetőbb kerteket tervezni. Most, miután a projekt Berlinben és Cornwallban is bemutatkozott, a londoni Serpentine Galleries kertjében figyelhető meg az AI működése. A nyilvánosan látogatható kert mellett Ginsberg arra kéri a kísérletező kedvű kert tulajdonosokat, hogy saját kertjeikben is használják a Pollinator Pathmaker online megfelelőjét annak érdekében, hogy a méhek számára legmegfelelőbb, a saját telkükre szabott telepítési tervet készítsenek. Ginsberg saját elmondása szerint igyekezett minél empatikusabb mesterséges intelligenciát létrehozni – értve ezalatt azt, hogy az AI a lehető legtöbb beporzó fajt támogassa működése során.

Alexandra dasiy ginsberg pollinator pathmaker serpentine galleries uk design dezeen 2364 col 3 1704x1137

Forrás: dezeen.com

Források: theartnewspaper.comartnews.comdezeen.com