HETI POP – Marcel Duchamp online archívum jött létre, magyar szereplő a Biennale de Lyon-on és Katarzyna Kobro munkáira emlékszik a Google

A Philadelphia Museum of Art, a Centre Pompidou és az Association Marcel Duchamp intézményei összefogtak és teljes Marcel Duchamp archívumuk digitalizálását követően az egész anyagot feltették az internetre, ahol az így mindenki számára ingyen hozzáférhetővé vált. A böngészhető gyűjteményben tizennyolcezer dokumentum, ötvenezer kép nézhető – többek között a művész egyik útlevele, valamint egy őt sakkversenyen ábrázoló 1953-as fotó is elérhető. Nézegethetünk rajzokat, térképeket, diákat, családi fényképeket, kiállítási katalógusokat, karácsonyi képeslapokat, valamint Constantin Brâncuși és André Breton Duchampnak írt leveleit is. Az oldal a Duchamp Research Portal nevet kapta és célja az, hogy teljes képet adjon a művész Franciaországban és az Amerikai Egyesült Államokban töltött éveiről.

Image01 duchampresearchportal marcelduchamprepubliquefranccedilaisepassportoctober221954 1024x807

Marcel Duchamp francia útlevele, forrás: Alexina and Marcel Duchamp Papers, Philadelphia Museum of Art, Library and Archives


A Biennale de Lyon, azaz a Lyon városában rendezett kortárs művészeti biennálé közzétette azoknak a művészeknek a nevét, akik kiállítóként és szereplőként részt vesznek az idén szeptember 14 és december 31 között rendezett eseményen. A megszokottnál egy évvel később megvalósuló biennálé kurátorai, Sam Bardaouil and Till Fellrath, azaz a berlini Hamburger Bahnhof frissen kinevezett igazgatói A törékenység kiáltványa (Manifesto of Fragility) címet adták az eseménynek. Kurátori koncepciójuk szerint az esemény a globális bizonytalanság jelenlegi állapotának változatos értelmezéseit fogja megjeleníteni. A biennálé kiállítóinak teljes és nemzetközi listáját nemrég jelentették be, köztük szerepel többek között a Budapest, Berlin és Párizs között ingázó koreográfus, Salamon Eszter is. A kortárs művészek munkái mellett a 2022-es program különleges eleme, hogy koncepciója szerint a francia város múzeumainak történelmi darabjait is beépítené a tárlatokba.

Web 3salamon eszter nyari ritusok performance 2021 22

Fotó Salamon Eszter Summer Rituals #1 című projektjéből, forrás: esztersalamon.net


A Google-logóval játszó Google Doodle projekt most Katarzyna Kobro lengyel avantgárd művészről emlékezik meg. A Google napi rajzainak eredete 1998-ra nyúlik vissza, amikor is a cég társalapítói azért frissítették a keresőmotor logóját, hogy jelezzék: nem az irodában, hanem a Burning Man nevű fesztiválon tartózkodnak. A mostani rajzot inspiráló avantgárd lengyel szobrász és művészetteoretikus ma lenne 124 éves. Kobro és férje, az avantgárd festő, Władysław Strzemiński 1924-ben elmenekültek Oroszországból és Lengyelországban telepedtek le. Munkáinak nagy része megsemmisült, amikor a nácik 1939-ben lerohanták Lengyelországot. Katarzyna Kobro 1951-ben halt meg – több szobrát halálát után újították fel, de vannak olyan művei, amelyeket csak fényképeknek köszönhetően ismerünk.

Katarzyna kobros 124th birthday 6753651837109344 2x

Forrás: Google

Források: artnews.comnews.artnet.comartnews.comnews.artnet.com

Nyitókép: Man Ray fotója Marcel Duchampról, 1965, részlet © Man Ray Trust/Adagp, Párizs © Centre Pompidou