HETI POP – Megnyílt a velencei magyar pavilon, tüntetés az orosz pavilon előtt, erotikus kiállítás Pompejiben

Megnyílt a Velencei Képzőművészeti Biennálé magyar pavilonja, ahol Keresztes Zsófia Az álmok után: merek dacolni a károkkal című kiállítása látható. Az installáció mozaikkal borított szobraiban sajátosan keveredik az érzékiség és a virtualitás, az analóg és a digitális technikák, a valóságos és a szürreális: egy archaikus, mégis rendkívüli módon kortárs vizuális nyelvet megteremtve vizsgálják a szubjektum önazonosságának kérdéseit. A kiállítást Velence után decemberben a Ludwig Múzeum Budapesten is bemutatja. A Biennále központi kiállításába Cecilia Alemani főkurátor idén beválogatott két magyar származású, kiemelkedő életművel rendelkező, 90-es éveiben járó művész, a Franciaországban élő Molnár Vera és az Amerikai Egyesült Államokból Agnes Denes műveit. Az 59. Velencei Képzőművészeti Biennálé a nagyközönség számára április 23-tól november 27-éig látogatható.

Zsófia keresztes after dreams photoby david biro

Részlet a magyar pavilonból Keresztes Zsófia műveivel, fotó: Biró Dávid

Vadim Zakharov, orosz művész tüntetett a háború ellen a Velencei Biennálé orosz pavilonja előtt – a tüntetést az olasz rendőrség állította meg. A tiltakozó művész egy transzparenst tartott a Giardiniben taláható pavilon előtt, amelyen az állt, hogy „Ukrajnában a nők, a gyermekek és az emberek meggyilkolása Oroszország szégyene”. Zaharov 2013-ban képviselte Oroszországot a biennálén, akkor aranyérmékkel szórtak meg kiállítása látogatóit. Idén az orosz pavilon nem fogad látogatókat, miután a kurátor, Raimundas Malašauskas, valamint Alexandra Sukhareva és Kirill Savchenkov művészek februárban lemondták részvételüket az eseményen.

Thumbnails

Vadim Zakharov: Danaё, forrás: safmuseum.org

Egy új olaszországi kiállítás az erotikus művészet számos példáját gyűjti össze, amelyek egykor Pompejiben voltak láthatók. A mintegy hetven tárgyat, köztük erotikus freskókat, márványszobrokat és bronz medalionokat bemutató kiállítás a napokban nyílt meg a Pompei Régészeti Parkban. A lelőhelyen az elmúlt években sok alkotást tártak fel, például 2018-ban felfedeztek egy falfestményt, amely Priapust, a termékenység istenét ábrázolja, amint mérlegen méri a hímtagját. Egy másik, 2019-ben előkerült képen Léda görög hercegnő látható, amint egy hattyúnak álcázott római isten teherbe ejti.

Gettyimages 1240127353

Részlet Art and Sensuality in the Houses of Pompeii címet viselő kiállításból

Forrás: theartnewspaper.comnews.artnet.com