HETI POP – Megvan a Turner Prize legújabb nyertese, Omán a Velencei Biennálén, NFT a Power 100-ban

Idén a belfasti Array Collective nyerte a művészeti világ egyik legfontosabb elismerését, a Turner Prize-t. A hírt szerdán este egy online, élőben közvetített ceremónián jelentette be a Tate. A díj történetében különlegesség, hogy idén minden shortlistre bejutó jelölt egy művészeti csoport volt, ezzel megtörve a díj alapítása, azaz 1984 óta egyéni alkotókat elismerő hagyományt – erről korábban mi is beszámoltunk. Az Array Collective-nek tizenegy tagja van, ők kapták a huszonötezer fontos pénzjutalmat és elismerést. A shortlist a fődíjat el nem nyerő többi négy szereplője is csoportonként tízezer fontos díjazásban részesült.

Array 4 photo by david levene e1638392501596

Array Collective: The Druithaib’s Ball, installáció

Omán saját nemzeti pavilonnal képviseli magát a 2022-ban április 23. és november 27. között rendezett Velencei Képzőművészeti Biennálén. A bemutatkozó kiállításon öt művész munkái lesznek láthatóak: Anwar Sonya, festő, Hassan Meer, a The Circle kísérleti művészcsoport alapítója, Budoor Al Riyami fotós és videoinstallációkat készítő művész és a legtöbbször a textil, valamint a szobor médiumával dolgozó Radhika Khimji. Emellett a pavilonban a 2017-ben, 30 évesen elhunyt hanginstallációs művész, Raiya Al Rawahi utolsó munkái is szerepelni fognak. A kiállítás kurátora Aisha Stoby, a pavilont pedig az Arsenale területén kell majd keresnünk.

1 1

Radhika Khimji: Scroll down, 2019

A nemzetközi művészeti magazin, az ArtReview idén az NFT-t (nem helyettesíthető tokent) írta fel százas toplistájának csúcsára. Ez ugyanaz a lista, amin 2020-ban Somogyi Hajnalka, az OFF-Biennále alapítója, az Artmagazin Online első szerkesztője is szerepelt. A Power 100-as listát korábban a kínai képzőművész, Ai Weiwei és a globális galériatulajdonos Gagosian vezette – most azonban úgy tűnik, hogy a művészeti magazin meghajolt a piaci történések és az NFT hatása előtt. A Hiscox biztosítótársaság jelentése szerint az augusztusig eltelt egy év alatt 3,5 milliárd dollár folyt be NFT-k eladásából. A Hiscox biztosítótársaság jelentése szerint az augusztusig eltelt egy év alatt 3,5 milliárd dollár (1126 milliárd forint) folyt be nem helyettesíthető tokenek eladásából. Az ArtReview úgy értékelte, hogy az elmúlt évben eladott NFT-kkel a művészeti piac a gyűjtők egy új generációját fedezte fel, miközben a művészek számára is létrejött egy új értékesítési lehetőség, amely megkerüli a műkereskedői rendszert.

Források: artnews.comtheartnewspaper.comdesignboom.com