HETI POP – Vasarely Londonban, Wes Anderson film érkezik a mildenhalli kincsleletről, művészet-e az NFT

A londoni Selfridges áruház látogatói most egy divatmárkának köszönhetően Victor Vasarely munkáival is találkozhatnak. A művész halálának 25. évfordulóján megvalósuló, NFT megjelenésekkel kiegészülő fizikai valóságban látogatható tárlat a Selfridges, a Paco Rabanne divatmárka, valamint a Fondation Vasarely együttműködésében kerül megrendezésre és a Universe (Univerzum) címet viseli majd. A kiállítás ötlete azt követően merült fel, hogy a Paco Rabanne kreatív igazgatója, Julien Dossena Vasarely több geometriai mintáját is használta a márka tavaly bemutatott 2022 tavaszi-nyári kollekciójában. A Selfridges huszonnégy kirakatában és az áruház tereiben rendezett, Vasarely ötvenöt munkáját bemutató kiállítás január 13 és március 31. között látható.

Selfridges photo andrew meredith vasarely window wraps low res 12 1024x683

Forrás: news.artnet.com

Wes Anderson egy Roald Dahl könyv mentén készít filmet a Netflixnek egy elásott kincsről, amely később a British Museum gyűjteményébe került. A film – amelynek főszerepét Benedict Cumberbatch játssza majd – alapjául az író 1977-ben megjelent The Wonderful Story of Henry Sugar and Six More című kötete szolgált. A rendező több korábbi filmjében is fontos szerepet játszott a művészet vagy éppen művészeti újságírás – így az Artmagazin karácsonyi üdvözletét is inspiráló Francia kiadásban is – most azonban egy nagy művészettörténeti felfedezés, az 1942-ben felbukkant mildenhalli kincslelet áll a történet középpontjában. 

Artmagazin 2oldalas final

A karácsonyi Artmagazin-üdvözletet, ami a magazin 132. lapszámában jelent meg Stocker Alíz tervezte.

A szóban forgó leletet szántás közben, a Suffolk megyei Mildenhall közelében fekvő West Row faluban találták. Felfedezése után fél évszázadon át, egészen a Hoxne-kincs 1992-es megtalálásáig a legnagyobb római nemesfém kincsnek számított Nagy-Britanniában. A felfedezés történetét Roald Dahl is megírta: először 1946-ban a Saturday Evening magazinban, majd ugyanez az írása bekerült az 1977-ben összeállított The Wonderful Story of Henry Sugar and Six More című kötetbe is.

Gettyimages 501579805 1024x689

A mildenhalli kincslelet részlete, forrás: news.artnet.com

A Wikipédia szerkesztők döntése miatt vita alakult a kripto közösségben azt illetően, hogy az NFT-kre művészetként kell-e hivatkoznunk. Az online enciklopédia szerkesztői nemrég úgy döntöttek, hogy a két talán legismertebb NFT-t készítő alkotót, Beeple-t és Pakot nem veszik fel a Wikipédia a legdrágábban eladott élő művészeket összegyűjtő listájára, amit jelenleg többek között Jasper Johns és Damien Hirst vezet. A szavazást nyilvános vita előzte meg, ezt követően a szerkesztők egy nagyobb része úgy szavazott, hogy az NFT-ket – egyelőre – ne minősítsék művészetnek. Azért egyelőre, mert a szavazást követően a Wikipédia szerkesztői beleegyeztek, hogy a témában egy későbbi időpontban akár új döntés születhessen.

Források: artnews.comnews.artnet.comnews.artnet.com