Megsemmisült Marija Primacsenko művek, Oroszország kulcsfontosságú kulturális szereplői hangot emelnek a háború ellen és NFT-eladással támogatja Ukrajnát a Pussy Riot társalapítója

A téma érzékenysége miatt ezen a héten a megszokott, popos könnyedségre utaló rovatcím nélkül szemezünk a nemzetközi sajtóban az orosz-ukrán háború kapcsán megjelent, kulturális vonatkozású hírekből.

A hírek szerint az orosz invázió során leégett az 1981 óta működő ivankivi Helytörténeti Múzeum, így az intézmény gyűjteményének részét képező huszonöt Marija Primacsenko alkotás is megsemmisült. A paraszti családban született Primacsenko – aki 88 évesen halt meg 1987-ben – egész életét egy Ivankiv melletti faluban töltötte. Munkái a helyi mitológiából és folklórból merítettek inspirációt, emellett pedig fantasztikus állatok és élőlények ábrázolásáról volt híres – ezekkel elmondása szerint álmában találkozott. Primacsenko több alkotása is felkerült Ukrajna postai bélyegeire – halála után pedig, munkája elismeréseként az UNESCO a 2009-es évet Marija Primacsenko évnek nyilvánította. A Primacsenko munkáiból álló legnagyobb gyűjtemény, mintegy hatszázötven mű az Ukrán Nemzeti Iparművészeti Múzeumban, Kijevben található.

Maria primachenko

Marija Primacsenko

Primacsenko

Marija Primacsenko: Nevető tigris

A Pussy Riot társalapítójának ukrán zászló NFT-je hatmillió dollárért kelt el. Az eladást az UkraineDAO, egy decentralizált autonóm szervezet – amelynek társalapítója a Pussy Riot tagja, Nadya Tolokonnikova – hozta tető alá. A bevételt a Come Back Alive kapja, amely élelmiszert, egészségügyi felszerelést és egyéb szolgáltatásokat oszt a civileknek és az ukrán hadseregnek. Érdekes, hogy az eladási ár eredetileg majdnem hétmillió dollár volt, de néhány adományozó visszavonta hozzájárulását, másoknak pedig problémái voltak a kifizetés átutalásával. 

00 story nadyaNadya Tolokonnikova

Nadya Tolokonnikova

Oroszország kulcsfontosságú kulturális szereplői hangot emelnek a háború ellen. Miközben Oroszország a február 24-i inváziót és Kijev bekerítését követően folytatja Ukrajna elfoglalására irányuló hadjáratát, az orosz művészvilág több száz szereplője és több jelentős magánintézmény is határozott, háborúellenes álláspontot képvisel – míg a legtöbb állami intézmény hallgatásba burkolózott az ügyet illetően. Oroszországban egy most a héten elfogadott törvény szerint börtön jár azért, ha valaki – moszkvai értelmezés szerint – hamis híreket közöl a hadseregről.

Február 26-án Roman Abramovics és Dasha Zhukova által alapított Garage Museum of Contemporary Art bejelentette, hogy minden kiállításon és projekten leállítja a folyó munkálatokat mindaddig, amíg az Ukrajnában kibontakozó emberi és politikai tragédia meg nem szűnik. A döntés azért született, mert az intézmény dolgozói és képviselői nem szeretnék fenntartani a normalitás illúzióját, miközben háború zajlik.

Dsc3940

Garage Museum of Contemporary Art, forrás: archdaily.com

Oroszországban több kulturális szereplők által indított háború ellenes petíción gyűlnek aláírások – ezek egyikén, amelyet február 25-én tettek közre a hónap végére több mint tizenhétezer aláírás gyűlt össze.

Nadia Beard, az Oroszországgal, Ukrajnával és a régió kultúrájával és művészetével foglalkozó  The Calvert Journal szerkesztője szintén felfüggesztette a magazin működését. Ahogy ő írta: „Amikor Ukrajnában orosz háborús cselekményeket követnek el, nem tudjuk jó lelkiismerettel, mintha mi sem történt volna folytatni a kultúrával és a művészetekkel kapcsolatos munkánkat.“

Screenshot 2022 03 04 at 13.56.39

A Calvert Journal nyitóoldala

Ezen a héten az Orosz Föderáció pavilonjának kurátora és művészei is önként lemondtak tisztségükről, ezzel visszalépve az 59. Velencei Biennálén való szerepléstől. Az orosz pavilon litván kurátora, Raimundas Masauskas, valamint az orosz művészek, Alexandra Sukhareva és Kirill Szavcsenkov közösen döntöttek úgy, hogy kivonulnak a projektből. Szavcsenkov az Instagramra posztolt üzenete szerint: „Nincs mit mondani. Nincs helye a művészetnek, amikor civilek halnak meg a rakéták tüze alatt, amikor Ukrajna polgárai óvóhelyeken bujkálnak, és amikor az orosz tüntetőket elhallgattatják.” Emellett a biennálé sajtóközleménye szerint az orosz kormánnyal kapcsolatban álló orosz tisztviselőket, magánszemélyeket és intézményeket hivatalosan is kitiltották az eseményről. A közleményt idézve: „amíg fennáll a mostani helyzet, addig a biennálé elutasít mindenféle együttműködést azokkal, akik súlyos agressziót követtek el vagy támogatták az agressziót”.

Források: theartnewspaper.comtheartnewspaper.comnews.artnet.com