TOP 5 MŰALKOTÁS – Forgách András szerint

A TOP 5-ben rendszerint olyan alkotókat és szakembereket szólaltatunk meg, akik nem kötődnek közvetlenül a rovat témaköréhez. Így a kedvenc műalkotásaikat bemutató riportalanyok is más területen, nem pedig a képzőművészetben tevékenyek: legyen szó írókról, költőkről, rendezőkről, színészekről vagy éppen díszlet- és divattervezőkről. A héten, a Margó Fesztivál ideje alatt olyan személyeket kérdezünk, akik kapcsolódnak a fesztiválprogramhoz. Elsőként Forgách András író, dramaturg kedvenceit ismerhetjük meg.

Forgách András 1952-ben született Budapesten. Író, műfordító, dramaturg. Prózai művei: Aki nincs (1999), Zehuze (2007), 12 nő voltam (2013), Valami fiatal szélhámos (2015), Élő kötet nem marad (2015, bővített kiadás: 2018). Esszék: Valami Figaró-féle alak (1993), Gonosz siker (2000).
 

1. Londonban, a Tate Modern előtt láttam meg először életnagyságban a Mamant. Azóta is Louise Bourgeois életművének, életének és személyiségének rajongója vagyok.

Maman | Louise Bourgeois | Guggenheim Bilbao Museoa
Louise Bourgeois: Maman (Anya), 1999, Guggenheim Bilbao, bronz, márvány, rozsdamentes acél, 927 x 891 x 1023 cm, Forrás: guggenheim-bilbao.eus 

2. A berlini Charlotte Salomon 769 lapból álló, rajzos (zenés!, kottás, szöveges) családi képregénye, akvarellsorozata. Amikor 1943-ban Franciaországból, ahová a nácik elől menekült, a szomszédok feljelentése nyomán 26 évesen (hasában meg nem született gyermekével) elhurcolták Auschwitzba, még volt ideje rábízni valakire ezt a szinte transzban keletkezett remekművet, amelyik sokáig lappangott, és majdhogynem véletlenül maradt fönn az örökkévalóság számára.


Charlotte Salomon: Leben oder Theater? (Élet vagy színház?), 1943, Forrás: Wikimedia Commons

3. Édesanyám, Avi Shaul Bruria utolsó hímzése, a Holdfény a lakótelepen. A keret horgolását már nem tudta befejezni. Ez van az íróasztalom fölött.


Bruria Avi Shaul: Holdfény, 1985, Fotó: a szerző saját fényképe

4. Hockney-album – a 2016-os frankfurti könyvvásáron bukkantam erre a könyvszörnyetegre és egyben csodára. A Szumónak becézett kiadvány súlya 35 kg, ára magyar pénzben: 867 000 Ft. Hockney-ra a csőtollal készített tusrajzai miatt figyeltem fel a 70-es évek második felében. Miatta kezdtem rajzolni. Egy Auden-portréján ámultam el a költő cigarettát tartó kezének térbeliségén.

David Hockney, Los Angeles (2016) Courtesy of Matthias Vriens-McGrath.
David Hockney: A Bigger Book (Sumo), Taschen, 2016, Forrás: news.artnet.com 

5. Hilma af Klint, misztikus svéd festőnő, akire halála után több évtizeddel figyeltek csak föl hazájában – nemrég a New York-i Guggenheim múzeumban volt hatalmas sikerű életműkiállítása. Képei zömét soha nem adta el, és nem is állította ki. Ez a Buddha-rajza az egyik kedvencem.

File:Hilma af Klint - 1920 - Buddha's Standpoint in the Earthly Life - No 3a.jpg
Hilma af Klint: Buddha's Standpoint in the Earthly Life (Buddha álláspontja a földi életben), No. 3a, Series XI, 1920, Hamburger Bahnhof, Forrás: Wikimedia Commons

 


Babarczy Eszter: A mérgezett nő
A szerzővel Forgách András beszélget
Október 11., 19:00
Kazamataszínpad
A Jelenkor Kiadó programja.

 

A Margó Fesztivál ideje alatt az Artmagazinra újonnan előfizetőknek 10% kedvezményt biztosítunk. Mi több, a kiadók felajánlásának köszönhetően minden nap gazdára talál néhány, a fesztiválon bemutatott könyv. Ma Szántó T. Gábor: Európa szimfónia (Scolar Kiadó) című regényével ajándékozzuk meg az első 3 új előfizetőt.
Előfizetés: http://artmagazin.hu/megrendelolap

 

full_006488.png
TOP 5 MŰALKOTÁS – Babarczy Eszter szerint

A TOP 5-ben rendszerint olyan alkotókat és szakembereket szólaltatunk meg, akik nem kötődnek közvetlenül a rovat témaköréhez. Így a kedvenc műalkotásaikat bemutató riportalanyok is más területen, nem pedig a képzőművészetben tevékenyek: legyen szó írókról, költőkről, rendezőkről, színészekről vagy éppen díszlet- és divattervezőkről. A héten, a Margó Fesztivál ideje alatt olyan személyeket kérdezünk, akik kapcsolódnak a fesztiválprogramhoz. Harmadik válaszadónk Babarczy Eszter művészetfilozófus, eszmetörténész.

full_006487.png
TOP 5 MŰALKOTÁS – Berg Judit szerint


A TOP 5-ben rendszerint olyan alkotókat és szakembereket szólaltatunk meg, akik nem kötődnek közvetlenül a rovat témaköréhez. Így a kedvenc műalkotásaikat bemutató riportalanyok is más területen, nem pedig a képzőművészetben tevékenyek: legyen szó írókról, költőkről, rendezőkről, színészekről vagy éppen díszlet- és divattervezőkről. A héten, a Margó Fesztivál ideje alatt olyan személyeket kérdezünk, akik kapcsolódnak a fesztiválprogramhoz. Másodikként Berg Judit író kedvenceit ismerhetjük meg.