MEGNYITÓBESZÉD – Múzsák, JOSÉ GUEDES brazil képzőművész kiállítása

Dárdai Zsuzsa

A művészettörténet visszatérő téma José Guedes művészeti munkásságában, különösen az utóbbi években. Kisajátításai,appropriációi szabadok, összetettek, keverik a tisztelgést és a megkérdőjelezést. A Saxon Art Galériában most látható „Múzsák” című kiállítás ennek a vizsgálódásnak három szálát mutatja be; három konstruktív/geometrikus sorozatot, amelyeket különböző természetű és univerzumú művészek ihlettek.

A „Stella-sorozatban” a művek akrilfestékkel festett vágott ACM (alumínium) anyagból épülnek fel. A kompozíciók Frank Stella amerikai művész művei kontúrjainak szuperpozíciójából indulnak ki, s az eredetiek tartalmának megszüntetésével e festmények nyilvánvaló hasonlóságot mutatnak a MADI mozgalom művészeinek alkotásaival. A MADI Latin-Amerika egyik fő hozzájárulása az egyetemes művészethez, hatása Guedes művészi pályafutásának különböző szakaszaiban is könnyen nyomon követhető. Akár közvetlen utalásokkal, akár a „brazil neokonkrétizmus” révén, amely számos (egyesek által elfogadott, mások által tagadott) rokonságot tart fenn a Madíval.


A „Klee” című művében Guedes szabad és karteziánus dekonstrukciós rekonstrukciót készített alumínium és akrilfesték felhasználásával a svájci művész, Paul Klee 1938-as „Harmonizált régió” című művéből, amellyel a chicagói Art Institute-ban tett látogatása során találkozott. Ez a sorozat hordozza az eredeti finom kapcsolatot a forma és a kromatikus paletta között, de különböző pozícióba forgatva őket, újabb variációk születnek.

A „Homage to the Circle” (közvetlen utalás Josef Albers „Homage to the Square” című művére) művében Guedes mozgalmas kompozíciókat hoz létre, színes köröket helyez egymásra egy monokróm alapon, amely szintén kör alakú. A kompozíciókban használt egyes elemek színeit digitális eszközökkel olyan nagy mesterek festményeiről szedi le mint Miró, Marden, Diebenkorn, Matisse, Morandi, Mondrian és akrilfestékkel vászonra reprodukálja azokat. Minden mű címként hozza a felhasznált színek forrását.


A „Múzsák” egy példátlan kiállítás, a három sorozat hivatalos premierje, amely a művésznek a művészettörténet termékeny területére tett kirándulásai szintézisét mutatja be.

Dárdai Zsuzsa
művészetkritikus, kurátor
SAXON Art Gallery, Budapest
2023.július 9.