Háj-pillecukor-almadzsem univerzum

Common Jam, Art 9, augusztus 26.

Szikra Renáta

A Common Jam akció keretében – a Közösségi méz projekt kézzel fogható műremekeihez hasonlóan – ehető műalkotás készítésére invitált augusztus 26-án Fajgerné Dudás Andrea és Szabó Eszter Ágnes. Fajgerné Dudás Andrea idén tavasszal egy bécsi rezidencia program keretében a MuseumsQuartier látogatóit etette-kényeztette, most viszont a hazai közönségen a sor: dús idomú önportréi keretében az elmúlt napokban hájdarálással egybekötött hájastészta kínálás, és pillecukorból öntött Vénusz elcsipegetése mellett nyilvános hájfestés is zajlott a Ráday utcai galériatérben. Az Art 9 Galéria Háj’m Grácia kiállításának nem ez az első és nem is az utolsó eat-art kísérő rendezvénye (augusztus 27-én kerekasztal beszélgetés is volt, 30-án pedig Karafiáth Orsolya közreműködésével záró performaszra kerül majd sor). Ezen a borús, esős hétfő délutánon azonban Dudás Andi és Szabó Eszter Ágnes vezetésével (aki sok éve foglalkozik úgy a befőzés, mint a közösségi művészet műfajával) köztéren található, de parlagon heverő gyümölcs hasznosítására indultunk.


A Várban, a 16-os busz Kapisztrán téri megállójában lévő almafa alsó ágait már leszüretelték a buszra várók és a turisták, de a tetején hatalmas piros-zöld almák kellették magukat.


Kölcsönlétra segítségével, a templomrom aktív birtokbavételével és időnként komoly erőfeszítést igénylő csimpaszkodással jutunk a gyümölcshöz.


Segítőnk is akadt, a szomszédban dolgozó úr vízszintező lécével siet a segítségünkre.

Eszter minőségellenőrzést tart a teli kosarak mellett. Andit kissé megtépázták az ágak, de elégedett az eredménnyel.


„Hazafelé” tartunk a Ráday utcában. Már csak cukrot kell venni.

Az Art 9 Galériában nekiülünk az almapucolásnak és beizzítjuk a rezsót. Háttérben a falon Andrea aktfestményei hájjal.


A Háj’m Grácia című festmény előtti oltárszerű asztalra az előző akciók emlékei: (almás)hájastészta, a pillecukor Vénusz maradványai, a befőzéshez szükséges cukor és a festményen pirosló almákra rímelve, egy frissen szedett került.

A lekvárfőzés következő fázisa: lecukrozott almaszeletek a lábasban. Minden a lehető legegyszerűbben: a hasznosított közalma mellé a cukron kívül semmi adalékanyag, tartósító, színező, fűszer vagy egyéb nem kerül.


A szomszéd betér egy kis kóstolóra, de még csak a tegnapi hájastésztából falatozhat. Böröcz László a 2B Galériából.


Taktikai megbeszélés zajlik a dzsem állagát illetően. Végül darabos lekvár és turmixolt dzsem is készült.

Eszter üvegekbe szedi a több turnusban készült dzsemet. Az üvegek is újrahasznosítottak: Andrea tavaly szeptemberi Stúdió Galériás Zöld Paradicsom akciójának emlékét (és időnként címkéit) őrzik.


„Így tartósítjuk az eredendő bűnt.” – ahogy Andi megfogalmazta.


Fotó: Fajgerné Dudás Andrea

Az akció kezdete és vége. A kiindulópontként szolgáló almafás (bűnbe esős) festmény mellett a piedesztálra került „mindenki almája” és a kartondobozban festővászon és pukifólia közt dunsztolódó közösségi dzsem alkotják az installációt.

Bővebb infromáció: www.sadudaerdna.com

Art 9 Galéria, 1092 Budapest, Ráday u. 47. 2013. augusztus 30-ig.

Fotók: Szikra Renáta