Design Hét Budapest

Jan Gehl előadása és a Metszéspontokról Szemerey Samu

REPLYtoALL

Idén már 10 éves a szeptember 27. és és október 6. között zajló Budapesti Design Hét!
Ezúttal Olaszország a díszvendég, az esemény központi hívószava pedig a design más tudomány-, művészeti és üzleti területekkel való kapcsolódását jelző „metszéspontok”. A közel 200 helyszínen zajló esemény keretei között a kiállításokon,  konferenciákon, workshopokon és beszélgetéseken túl városban biciklizés, gasztrotúrák és helytörténeti séták bátorítják a közönséget, hogy megismerje a kreatív ipar hazai képviselőit. Kedvcsinálónak beszámolunk Jan Gehl előadásáról, beszélgettünk a Metszéspontok c. kiállítás kurátorával, napokra lebontott programajánlónkat pedig itt találjátok.

Az eseményekre hangolódásképp kedden este 7 órakor meghallgattuk Jan Gehl, világhírű dán építész előadását a FUGÁban, akit sokszor a városépítészet „nagypapájaként” is emlegetnek. A több sikeres városfejlesztési könyv szerzőjeként is ismert (a Cities For People 2014-től magyarul is olvasható lesz) egyetemi oktató és tanácsadó gyakorlatilag egy szauna forróságú térben, nagyszámú közönség előtt osztotta meg gondolatait az élhető és fenntartható városról.



Előadása első felében a modernista építészet hagyományát és a madártávlatból tervezett városokat, azok élhetetlenségét elemezte, és városok fotóival, az emberek köztérben való mozgásáról, térhasználatáról készült felvételeivel bizonyította, hogy a városépítészet és tervezés akkor vált (válik) élhetővé, amikor a városlakó szempontjai kerülnek előtérbe, és amikor a  puszta formalizmuson túl a tervezett épületek interakcióba lépnek az őket körülvevő „élettel”. Meghökkentő volt szembesülni a modern építészet és várostervezés csapdáival, melyek szinte észrevétlenül beépültek már az életünkbe. Ennek egyik legjobb példája az a tévhit, hogy a sok autót és a nagy forgalmat a még szélesebb autóutak építésével lehet orvosolni, pedig
ellenkezőleg: sávcsökkentéssel, korszerű forgalomtervezéssel, a biciklis és a tömegközlekedés elérhetővé és biztonságossá tételével.


Fotó: Sipos Melinda, REPLYtoALL

Az előadás második felében bizonyította, hogy az előbbi gondolatok, még ha evidenseknek is tűnnek, nem túl sok nagyváros tervezésében valósultak meg az utóbbi évtizedekben. De a nevéhez kötődő teljes koppenhágai várostervezési projekt és a Sydneyben, Melbourne-ben, New Yorkban és Moszkvában megvalósult munkáinak sikere tanulságos és példamutató. Bővebben róla és munkáiról itt olvashatunk.

2. Ma, azaz szeptember 27-én este 6-kor nyílik meg hivatalosan a Design Hét a Crossovers X Metszéspontok című, 15 ország 50 tárgyából válogató kiállítással a Design Terminálban. Az installációs és építési munkálatok közepette Szemerey Samuval, a kiállítás kurátorával beszélgettünk.




Képek a kiállítás anyagából:


Arantza Vilas - Pinaki Studios: Chocolat Edible Surfaces


Marshallah Design Studio: No 378


Kieren Jones: Sea Chair

A budapesti kiállításhoz egy debreceni kapszulakiállítás is kapcsolódik, ez Természetrajz címmel a MODEM-ben nyílik október 11-én.

REPLYtoALL

A képek forrása a Gehl előadás fotójának kivételével: Design Hét Sajtógaléria