Egy saját hely. 3. rész: Lumen Zöldség és Közösségi Szolgáltató

Függetlenek? Sorozatban.

Juhász Anna

Az utóbbi években Magyarországon is beinduló gasztroforradalom és közösségi kert-láz is garantálhatta, hogy a Lumen Zöldség és Közösségi Szolgáltató – amely a Chimera-Projecthez hasonlóan szintén a Klauzál tér kulturális kínálatát gazdagítja – gyorsan népszerű lesz. A hely lassan első születésnapját ünnepli: 2012 szeptemberétől találkozhatunk a családi tulajdonban levő üzlethelyiségben a zöldségek, egzotikus alapanyagok, fűszerek, házi lekvárok mellett kortárs művészettel is. Itt a párhuzamosan zajló tevékenységek nem úgy tartják fenn egymást, mint a cikksorozatunk előző részében bemutatott Chimera esetében – de kétségtelenül segítik egymást, hiszen a sokféle működés és a sokszínű programok változatos közönséget vonzanak.


A rekeszekből felépülő belső berendezés bármilyen célra könnyen átalakítható – ezt az eddigi programok ki is használták. Fotók: Zafir Dániel

Az üzlethelyiség évtizedeken át Gottfried Judit és Juli nagyszüleinek zöldségese volt, majd bérbe adták az ingatlant. 2012-re „üresen állt, és akkor keresett meg minket László Gergely és Katarina Sevic, hogy csináljunk együtt valamit – ők hozták magukkal az Uliczki családot” – mesél Judit a kezdetekről. Uliczki Dénes és Soma szintén régi zöldséges famíliából jön, így elég hamar megszületett az ötlet, hogy ezzel kéne kombinálni a kulturális-közösségi programokat. A zöldségest a fiúk édesanyja, Zsuzsa viszi; az Uliczkik a gasztro-vonalért, a Gottfried lányok a közösségi szolgáltatóért felelősek, Katarina és Gergő pedig az arculatért, a hely kialakításáért, és a Lumen Alapítvány itteni projektjeiért.


Készül a Lumen Zöldség és Közösségi Szolgáltató: Gottfried Juli, Uliczki Dénes, Katarina Sevic és László Gergő épp a zöldségesrekeszek újabb felhasználási módját demonstrálja. Forrás: Lumen Zöldség és Közösségi Szolgáltató

A Lumen Zöldség nagy trükkje és sokoldalú felhasználhatóságának kulcsa a tér kialakítása, mely félórás rekeszpakolással szinte bármilyen célra átalakítható, így a zöldséges nyitvatartási idején kívül bármilyen közösségi program megvalósítására alkalmas. Voltak már itt egész napos közös főzések, előadások, beszélgetések, kihelyezett szeminárium, és könyvkészítő workshop is – a fedlapok mi másból készülhettek volna, mint újrahasznosított zöldségesládákból. A programok egy része „saját produkció”, például a különleges „együtt evős” alkalmak (mint a korhelylevesezés vagy maceszgombócozás), vagy idén tavasszal a Negyed6Negyed7 Fesztivállal közösen indított palántainkubátor-program, melynek csúcspontja a felnevelt palánták köré szervezett nyári gyógy- és fűszernövény csere, vásár, és közösségi ültetés volt erre alkalmas környékbeli zöldterületekre. Ugyanakkor Judit hangsúlyozza, hogy elsősorban befogadótérnek tervezték a Lumen Zöldséget, céljuk „hogy minél többen jöjjenek és hozzanak programokat, és minél inkább merjék használni a helyet.” A részvételért pályázni kell, a csapat együtt dönt egy projekt befogadásáról. A programokat mindig a szervező fél finanszírozza, a Lumen pedig minimális összegért cserébe adja oda a teret, ami nagyjából a rezsiköltségekre elég. Itt húzta el az érdeklődők előtt a mézesmadzagot a Közösségi méz projekt is, amely a városi méhészkedés rejtelmeibe vezette be a résztvevőket.


A Negyed6Negyed7 Fesztivál és a Lumen Zöldség közös programja volt a receptkönyv készítő workshop. Csernák Janka, a műhelymunka vezetője épp a könyvek fedlapjául szolgáló zöldségesládákat készíti elő, a mérleg mögül Gottfried Judit figyel. Fotó: Horváth Győző

A boltban állandó felülete van a Based on Pig-nek, akik egy táblára rendszeresen változó, egy-egy zöldségre, és annak fogyasztására fókuszáló infografikákat alkotnak. Az új mű megérkezését mindig kóstolóval egybekötött táblaavató kíséri: a hagyma, répa, bab-lencse után a nyár a salátaféléké volt.


Idén májusban a Based on Pig újabb táblát avatott a Lumen Zöldségben; a magyar konyhát, legfőképp pedig Budapest étkezési szokásait vizsgáló csoport ezúttal az asztalunkra eljutó babról és lencséről gyűjtött össze érdekes adatokat. Forrás: Based on Pig ©

A Lumen Alapítvány pedig az új helyen – összehangolva a Mikszáth téri Lumen kávézóval – új projektjét, a Fiókot futtatja, mely műtárgyak, és havonta változó egyéni kiállítások helyett egy-egy projektre fókuszálva az alkotási folyamatot mutatja be videó és kapcsolódó kiadvány segítségével. Tavaly Gerhes Gábor Z, avagy egy ország című munkája volt az első, ezt idén a Tehnica Schweiz és Katarina Sevic Gasium et circenses című projektje fogja követni.


A Lumen Fiók első megnyitója, a polcokon Gerhes Gábor Z, avagy egy ország című munkájához kapcsolódó videóval és kiadványokkal.
Fotó: Zafir Dániel


A zöldségesnek sikerült beépülnie a helyi közösségbe, így a környék lakóiban sincs olyan távolságtartás, mint egy galéria esetében – bár „eleinte lehetett látni öreg néniket, akik nem mertek bejönni, nem értették, hogy miért ilyen szép egy zöldséges, itt valami furcsaság van – de azért idővel mindenki egyre közelebb merészkedett”. A csapatból mindannyiukban megvan még a kezdeti lelkesedés: „Annyira sok lehetőség van benne, hogy állandóan valami újat, valami más irányt lehet kipróbálni, és más határokat feszegetni.”

(A nyitókép a Közösségi méz projekt Mézesmadzag c. eseményén készült, fotó: Major Virág)

A sorozat 1. része a Demo Galériáról itt, 2. része a Chimera-Projectről itt, 4. része a Múzeum szalonról itt.