Ígéret

Vécsei Júlia projektje az OFFiceban

Kadlót Nikolett

Ígéretet tenni könnyű, egyszerű kimondott szó, csak a betartása nehéz piszkosul. Mert tudunk panaszkodni a változások hiányáról, viszont keveset teszünk érte. Ez a gondolat mozgatta Vécsei Júlia képzőművészt is, amikor megálmodta Ígéret című projektjét. Az elképzelés nem példa vagy rokon nélkül való, ehhez hasonló a svéd posta 1995-ös ötlete is, amelynek keretén belül felajánlotta a svéd állampolgároknak, hogy írjanak maguknak képeslapot, s 20 évvel később kézbesítették nekik azokat.

A magyar kezdeményezés szinte folytatta a svéd ötlet által megkezdett láncot, ugyanis az Ígéret segítségével bárkinek, aki hosszabb ideje él Magyarországon, lehetősége nyílt arra, hogy jövőbeni (10 évvel későbbi) önmagának üzenetet írjon, ígéretet tegyen. A képeslapnyi vagy levélpapírt megtöltő terjedelmű gondolatfutamok, célkitűzések egytől egyig személyes vallomások a jelenünkről; az ígérettétel naplószerű aktus, terápiás hatású gyakorlat.

Az ígéret átadása után átvételi elismervény tette visszavonhatatlanná a szeánszot, a saját történetek, felelősségteljes fogadalmak, sokat sejtető ígéretek most papíron kezdtek új életet, s megkezdték időutazásukat, hogy majd éppen 10 év múlva Vécsei Júlia kézbesítse őket nekünk valahogyan. Mert ezt pedig ő ígérte meg.


Fotó: Csányi Kritsztina / OFFBB Archívum


Ígéret
Vécsei Júlia, Csordás Levente (design)
#OFFBB