Hecc a köbön

Karcolatok az ÁTLÁTÁS 2 kiállítássorozatról - Godot Galéria

Márton Zsófia Eszter

Semmit sem értek. Már az intenció sem világos. „Szent-Iványi Réka fotói nem kívánnak provokálni, és mégis azt teszik, nem kívánnak ítélkezni és mégis megteszik” - így a falszöveg. De akkor mit kíván a művész, aki veszi a bátorságot és behatol egy Torgyán nevű transzvesztita férfi életterébe, egy másfél szobás panellakásba, ahol az ötven év körülinek tűnő férfi együtt él az anyjával, a kutyájával és a macskájával. Hát ez homályos.


Szent-Iványi Réka: Untitled sorozat, 2012-13

Egy kért/kéretlen kitárulkozásnak vagyunk szemtanúi, előttük a cicomás, meztelen férfi kamerának szóló pózolása. Annyi kiderül, hogy a művészt Torgyán - minden tekintetben idézőjeles – „privát” élete és élettere érdekli, mikor kamerájával az egzotikusan extrovertált jelenséget vizslatja. Eközben a nyomorúságos panelmiliő önmaga szürkeségének ötven árnyalatában mutatkozik meg lencséje túloldalán. Szépek a képek. A kurátori szöveg meg ponyvamód slendrián. A vámpírregények érzelmi intenzitására emlékeztető műértelmezési klisék, melyek erős gyomrost, felöklelést (!!!!), megragadást, megölelést(????), magunkra hagyatást ígérnek a művekhez, túlzások. Akkor mégis mi, a néző érzelmi megtépázása a cél? A reakció kicsikarása? Sajnálom, ez akkor hecc. Nem több.


Szent-Iványi Réka: Untitled sorozat, 2012-13

De még mindig nem értem, mire fel ez az egész. Már nem is érdekel igazán. Egy valamit kivéve. Nem értem, hogy Torgyánnak miért éri meg ez a felhajtás. Részeg bódulat ül az arcán, már rég nem számít ez az egész hajcihő. Ebben a mámorban tökéletes a világ. Az is mindegy már neki, hogy a kamera palira veszi őt. És hogy ez így megalázó, mert ebben a felállásban Torgyán egy bazári majom, életének kandi bemutatása csak a kiállítótéri miliő miatt nem tűnik bulvárnak. De valójában éppoly üres, mint a ponyvalapok. Az ácsingózó tekintetek jelenléte is stimmel.
Volna, lehetne, de így tényleg nincs ebben semmi.


Szent-Iványi Réka: Untitled sorozat, 2012-13


Jelenet a kiállításon látható videóból, 2014


Szent-Iványi Réka: Untitled sorozat, 2012-13


2014. április 9 - 2014. május 10.
Nincs abban semmi
Szent-Iványi Réka
kurátor: Ruda Szandra
Godot Galéria