Az ismeretlenség ellen

Használt ruhák egykori gazdái és az ismerkedés

Kadlót Nikolett

Mindenben fellelhető a történet: mozdulatban, tárgyban, megpillantott részletben. A kérdés, hogy ki tudjuk-e bontakoztatni, lehetőségünk adódik-e arra, hogy megismerjük ezeket. Elhagyott tárgyak szegélyezik az életünket – azok, amelyeket mi vesztettünk el véletlenül vagy szándékosan, illetve azok, amelyeket más tett gazdátlanná, s mi találtunk meg és fogadtunk örökbe.


Fotó: Dragon Zoltán / OFFBB Archívum

Hogy a gazdát cserélő tárgyak láthatatlan szövetséget írnak régi és új tulajdonosuk között: tudvalevő dolog. Hogy ez sok embert nem annyira érdekel, az is. Mégis, ha lehetőségünk adódik megismerni a tárgyak előtörténetét: kétségtelenül nyitottak vagyunk erre is. Oravecz Tímea most biztosította a lehetőséget, hogy tárgyakon keresztül mesélhessünk egymásról, közeledjünk egymás felé.

A projekt nem első alkalommal valósult meg: 2003 óta négyszer mutatkozott be külföldön Az ismeretlenség ellen, minden esetben nagy érdeklődés övezte. A budapesti helyet a Haj-Sokk Fodrász Szalon adja, amely éppen jellegénél fogva a legötletesebb választás. Egy fodrászatban egyébként is történetek, tippek, pletykák cserélnek gazdát – miért ne történhetne ez meg ruhákkal, használati cikkekkel is? Az elhelyezett tárgyak mindegyike egyedi ruhacímkével van felszerelve, amely az előző tulajdonos fotóját és elérhetőségeit is tartalmazza. Itt lehet hozni és vinni, az árucsere ára egyedül az, hogy a fent említett módon tenni kell az ismeretlenség ellen. Egy történettel hozzájárulni egymás megismeréséhez.

Aki szeretne ilyen módon történetet írni, akár egy hajvágással egybekötve: még ma megteheti!

 

Az ismeretlenség ellen III. - Contralodesconocido Company
Oravecz Tímea projektje
ARTMAGAZIN ♡ OFFBB