TOP 5 MŰALKOTÁS – Tóth Krisztina szerint

A TOP 5-ben rendszerint olyan alkotókat és szakembereket szólaltatunk meg, akik nem kötődnek közvetlenül a rovat témaköréhez. Így a kedvenc műalkotásaikat bemutató riportalanyok is más területen, nem pedig a képzőművészetben tevékenyek: legyen szó írókról, költőkről, rendezőkről, színészekről vagy éppen díszlet- és divattervezőkről. A következő válaszadónk Tóth Krisztina költő, író, műfordító, üvegművész.

Tóth Krisztina költő francia költészetet fordít, kreatív írást tanít. Tíz verseskötete és nyolc prózakötete jelent meg. Műveit több mint tizenöt nyelvre fordították, regényei és novellái olvashatóak többek között német, francia, lengyel, finn, svéd cseh és spanyol nyelven is.
 

Eduardo Chillida: Szélfésű

A baszk szobrász több, horgony formájú szoborból álló műve a La Concha öbölben található San Sebastian városában. Chillida parton elhelyezett fémszobrai olyanok, mintha természeti képződményeket látnánk. Művészetében roppant fontos a vetett árnyék, és a forma hiánya, a negatív tér. Poétikailag nagyon közel áll hozzám a gondolkodása és mindig lenyűgöz a monomániás eltökéltsége. Egész életében, minden alkotásával ugyanarról beszél, de mindig másképpen.


Forrás: basquedestination.com

 

Echnaton

A legszebb arc. Egyszerre nő és férfi, egyszerre hatalmas és törékeny. Gyötrődő, intellektuális, titokzatos lény.

File:Akhenaten - Ägyptisches Museum Berlin - Neues Museum.jpg
Forrás: Wikimedia Commons

Vajda Lajos: Maszk

Ez a baljós maszk olyan, mint egy repülőről készített légi felvétel. Azok a kékek és azok a sárgák ragyognak zavarba ejtő harmóniában rajta, amelyek az egész életemet végigkísérték.

Vajda Lajos: Maszk 1937, papír, pasztell
Forrás: nol.hu

Alice Neel: Kislány babával

Alice Neel mindig jóval többet mond a portrék alanyáról annál, mint amit ők maguk tudnak, vagy tudni szeretnének önmagukról. Ez a kislány nincs jelen, átköltözött valahová a testéből. Gyerekkori magamra ismerek benne.


Forrás: curiator.com

Giotto: Szent Ferenc prédikál a madaraknak

Gyerekkorom óta megrendüléssel nézem ezt a képet. Amikor ott álltam Assisiban, szinte szívtam magamba ezeket a földszíneket. Szeretet sugárzik ebből a freskóból, és a mindenkori alkotás öröme. A teremtés apró, tökéletes részletei feletti ujjongás.


Forrás: Wikimedia Commons