Neue Ordnung

Gerhes Gábor kiállítása a Trafó Galériában

További információ itt. Mélyi József megnyitóbeszéde itt.

*** Sajtóanyag ***

NEUE ORDNUNG

„Az ellenség a népek barátja”– Umberto Eco


A magyar konceptuális művészet egyik legfontosabb hazai képviselőjének, Gerhes Gábornak nyílik egyéni kiállítása a Trafó Galériában. A képzőművész 2013-ban készült, legújabb műveit bemutató önálló kiállításán néhány olyan képzeletbeli titkos társaság működésébe vezeti be a látogatókat, melyek tagjaira egyszerre süthető rá az illuminátus, a szabadkőműves, a jezsuita, a kommunista, a terrorista vagy a földönkívüli bélyeg.

A művész saját rekonstrukciós módszertanát és az összeesküvés-elméletek retorikáját követve fényképeken, emléktárgyakon, és trófeákon keresztül mutatja be, hogy valóban létezhetnek országokon átívelő, kormányok felett álló, a gazdaságot markukban tartani akaró, világméretű titkos társaságok, melyek valódi célja, hogy megkaparintsák az egész világ feletti szellemi és gazdasági uralmat, valamint gyarmattá változtassanak mindent és rabszolgájukká tegyenek mindenkit.
Gerhes kiállítása azonban valójában az emberiség igazi ős-szenvedélyéről, a gyűlöletről szól: ugyanis az embernek mindig szüksége van valakire, akit gyűlölhet, hogy ezzel magyarázatot találjon a világgal szemben érzett zavarára, létezésének kétségbeesett kisszerűségére, vagy éppen kiszolgáltatottságának nyomorúságára. A Neue Ordnung – az új rend – a gyűlölet, az erőszak és a leigázás dicsőségének rendje. A zord és talányos, ám olykor mégis transzcendens kiállításon Gerhes művei az egyén és a mindenkori hatalom viszonyát is firtatják.

A kiállítás 2013. október 31. és december 8. között látogatható a Trafó Galériában.