#napunk – 8 percben a dunaújvárosi Artmagazin100 X OFF kirándulás

Nehéz nyolc percbe sűríteni egy napnyi infot és élményt, de azokért, akik nem tudtak eljönni, megcsináltuk. Ilyen volt az idei terepmunkánk Dunaújvárosban:

Az Artmagazin Budapestet maga mögött hagyva, de az OFF-Biennáléhoz kapcsolódva két éve Miskolcra kirándult, az Erdély Miklós-mozaikokhoz, aktív vagy már csak legendaként élő kulturális helyszínekre.


Most, a második OFF-Biennále Budapest alkalmával Dunaújváros felé vettük az irányt október 7-én, szombaton, busszal, ami egyenesen a Vasmű egyiptomi templomokra emlékeztető kapuzata elé vitt minket. Aztán az ICA-D munkatársa, Nagy Annamária művészettörténész és a korszerű lakások, kísérleti lakótelepek témáját népszerű tudományos kiállításokkal bemutató Branczik Márta építészettörténész vezetésével jártuk végig az 1950-től rohamléptekkel megvalósuló utópia-várost.

Élménytúránkat az OFF-Biennálé 2 (Gaudiopolis – az öröm városa) és az ARTMAGAZIN100 programjaként szerveztük.

Program:
8:40 Gyülekező a Műcsarnok melletti parkolóban
9:00 Indulás
10:00 Érkezés Dunaújvárosba
10:15-től 13:00-ig Városi séta: I. Rendelőintézet - Dunai Vasmű főkapu - Ipari Skanzen - Az első lakónegyed (bivaly- és csont házak, régi víztorony, színház, régi üzletház, mozaikok) - Szocreál belváros (Dózsa Filmszínház, egykori Arany Csillag szálló, Rendelőintézet, "a világ leghosszabb utcája", stb.)
13:30 Ebéd 
14:30 Séta a Duna-parton a Dunaújvárosi Nemzetközi Acélszobrász Alkotótelep Szoborparkjában
16:00 Tárlatvezetés Brückner János Extreme Presence / Végletes jelenlét c. kiállításán az ICA-D-ben, a vezetést tartja a kiállítás kurátora, Bencze Péter
17:00 Indulás vissza Budapestre

Az Artmagazin ♡ Miskolc egynapos művészettörténeti városnéző túránk pedig ilyen volt: https://vimeo.com/136495348

Videók: Bognár Benedek & Simon Zsuzsanna